Aile, iyiliğin hayata aktığı kaynaktır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İyilik Ekseninde Aile temasıyla düzenlenen 4. Aile Forumu’nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Aile, iyiliğin hayata aktığı kaynaktır dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "İyilik Ekseninde Aile" temasıyla düzenlenen “4. Aile Forumu’na katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Aile Haftası münasebetiyle gerçekleştirilen forumda bu yıl ilk kez “Ailemde İyilik Var" temalı “Kısa Film ve Fotoğraf Yarışması" ödül töreni de yapıldı.

“İyilik Ekseninde Aile" temasıyla Osmanlı Arşivleri Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen forumunun açış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “İki gün boyunca devam edecek olan bu forumun ailelerimizin ebrar vasfını kazanacağı erdemlerle buluşmasına vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum” dedi.

Aile Forumunun dördüncüsünü gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Erbaş, bu yıl bir de ailede ve bütün yeryüzünde iyilik duyarlılığını daha çok gündem etmek ve herkese ulaştırmak amacıyla fotoğraf ve kısa film yarışması düzenlediklerini kaydetti.

“Müminler için hayat bir iyilik yolculuğudur”

Müminler için hayatın iyilik yolculuğu, insanın da bu dünyaya inanmak ve iyi işler yapmak için gelen bir yolcu olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, dünya ve ahirette hayatın özünün iyilik olduğunu vurguladı.

İyiliği yaygınlaştırmanın bir sorumluluk olduğunu belirten Başkan Erbaş, “Hem vahyin kitabı hem de kâinat kitabı insana iyiliği öğretir; onu her zaman ve mekânda iyilik ve merhamete davet eder. İyilik, toprağa düşüp yeşeren, yeşerip serpildikçe yeniden toprağa düşüp binlerce fidan olarak hayatı yeşerten bir tohum gibidir. İnsana düşen, iyiliğin kalıcılığına ve bereketine inanmak ve hayata iyilik tohumları saçmaktır” şeklinde konuştu.

“İyiliğin olmadığı yerde kötülük hâkim olur”

İyiliğin İslam’ın en temel kavramlarından olduğunun altını çizen Başkan Erbaş, şöyle devam etti;

“İyiliği emir, kötülükten nehiy düsturunun, müminin hayat felsefesi olmasını esas alan bu medeniyet, iyiliği yeryüzünü kuşatacak kadar büyüterek kötülüğe yer bırakmamayı hedeflemektedir. Zira iyiliğin olmadığı yerde kötülük hâkim olur. Kötülük ise karanlık gibi arızîdir. Onu yok etmek için iyilik ışığını yakmak yeterlidir. Onun için karanlıktan çıkamayana bir mum olabilmektir iyilik. Türkiye Diyanet Vakfı olarak, yeryüzünde iyiliğin ulaşmadığı yer kalmasın hedefiyle gayret ediyoruz, çalışıyoruz.”

Başkan Erbaş, yarışmaya katılan eser sahiplerini tebrik ederek eserlerle ilgili  şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dikkatimi çeken bir hususu da paylaşmak isterim; iyilik büyük oranda sadece yaşlılarımıza iyilik olarak resmedilmiş.  Bu, devasa anlam dünyası olan iyilik kavramını biraz daraltmak demektir. Belki de modern dünyanın, yaşlılarımızı iyiliğe muhtaç ve yalnızlığa mahkûm etmesi sebebiyle gençlerimizin ve çocuklarımızın zihinlerinde, iyilik ve yaşlı kavramı yakın çağrışım yapmaktadır. Fakat iyilik sadece yaşlıları yolda karşıdan karşıya geçirmek, düşkünlük çağına ulaştıklarında onlara gönül alıcı güzel söz söylemek değildir. Bunlar oldukça önemli olmakla beraber, iyiliğin sadece bir boyutudur.”

“İyilik, Yaratanın hatırına bütün mahlûkata merhametle yaklaşmaktır”

İyiliğin, insanın kendisi için istediğini herkes için istemesi olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, “İyilik, Yaratanın hatırına bütün mahlûkata merhametle yaklaşmaktır. Havaya, suya, toprağa, çevreye karşı sorumlu davranmayı insan olmanın gereği kabul etmektir. Başkasını sevindirdiğinde sevinmektir. Kardeşinin bir ihtiyacına ve sıkıntısına derman olduğunda huzur bulmaktır. Dolayısıyla iyilik, İslam’ın en köklü ve kapsamlı kavramlarında karşılığını bulur. Bu manada iyilik ihsandır, lütuf’tur, ma’ruftur” diye konuştu.

Hiçbir iyiliğin küçük olmadığını ve asla zayi olmayacağını söyleyen Başkan Erbaş, ‘Her kim bir iyilik yaparsa, Biz onun iyiliğini artırırız’ ayetini hatırlattı.

İyiliğin hayata aktığı kaynağın aile olduğunu belirten Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“İyilik pınarının kaynağını çoğaltmak için ailede iyiliği güçlü kılmak gerekir. Cömertlik ve infakta ‘geçimini üstlendiklerinden başla!’ buyuran Peygamberimize göre insanın iyilik yapması gereken en öncelikli kişiler, en yakınlarıdır. Yani eşimiz, çocuklarımız, annemiz babamız, kardeşlerimiz, akrabalarımızdır. Dolayısıyla birbirimizin ihtiyacını karşılama ve kusurunu örtme ahlakını önce ailemizde, en yakınımızda hayata geçirmemiz gerekir. Maalesef dışa dönük hayatların öne çıktığı günümüzde çoğu insan, dışarıda gösterdiği nezaket, zarafet ve anlayışı ailesinden esirgemektedir. Oysa suya düşen bir damlanın çıkardığı, merkezden etrafa doğru genişleyen halkalar misali iyiliği öncelikle ailede hâkim kılmak gerekir.”

Başkan Erbaş, dünya ve ahiret saadeti için insanlığa yol gösteren İslam'ın ailede adaletin, ihsan ahlakının, fedakarlığın, sorumluluk bilincinin, yardımlaşma ve anlayışın hakim kılınmasını, eşlerin birbirine sadakatle güven duymasını ve bağlılık göstermesini, sevinç, keder ve sıkıntıların paylaşılmasını istediğini kaydetti.

“İslam’ın ailede en ideal yaklaşım olarak gösterdiği hedef, ihsan ahlakıdır”

İslam’ın ailede en ideal yaklaşım olarak gösterdiği hedefin ihsan ahlakı olduğunu belireten Başkan Erbaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

“İhsan, hiçbir karşılık beklemeden ve asla minnet altında bırakan bir tutum takınmadan yapılan iyiliktir. Herkesin diğerini hoşnut etme gayesini davranışlarının merkezi yapmasıdır. Bu şekliyle ihsan, aile bireylerinin hep beraber birbirlerine karşı yaklaşımında temel ahlaka dönüştüğünde aile gerçek manada ve bütün boyutlarıyla huzur yuvası haline gelecektir. Bu meyanda, başta Aile ve Dini Rehberlik Bürosunda görevli hocalarımız olmak üzere, ailede iyiliği egemen kılmak için çalışanlar, teklif ettikleri ahlakı ve güzellikleri kendi ailelerinde yaşamalıdırlar. Takdir edersiniz ki bir doktorun öncelikle kendisinin sağlıklı olması gerekir ki, hastasına şifa olabilsin. Bütün hocalarımızın bu gayret içerisinde olduğunu biliyor ve bu örnekliğin bütün milletimize dalga dalga yayılacağına olan inancımızın tam olduğunu ifade etmek istiyorum.”

İki gün sürecek olan “İyilik Ekseninde Aile” forumunda, ‘Ailede iyilik/maruf kavramı’, ‘Psiko-sosyal açıdan ailede iyilik’ ve ‘Ailede çatışmayı önleyecek iyilik modelleri’ başlıkları altında gerçekleştirilecek oturumlarda, konuların uzmanlar tarafından ele alınacak.

Programa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz’ın yanı sıra Başkanlığın üst düzey yöneticileri, personeli ve yarışmanın jüri üyeleri katıldı.

“Ailemde İyilik Var”

Konuşmaların ardından “Ailemde İyilik Var” temalı Kısa Film ve Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren yarışmacılara ödülleri verildi.

Akıllı Telefon ve SLR kategorilerinde düzenlenen fotoğraf yarışmasında; Akıllı Telefon Fotoğrafçılığı dalında Mehmet Aslan'ın ‘Dede ve torun’ fotoğrafı birincilik ödülü kazandı. SLR kategorisinde ise Cihan Karaca ‘Nine-torun’ fotoğrafı ile v hv olurken, Arif Hüdaverdi Yaman ‘Baba-kız’ fotoğrafı ile ikinci, Murat Akgün ‘Ailem’ fotoğrafıyla üçüncü oldu. Haşim Kandilcioğlu’na ait ‘Hep el ele’ isimli fotoğraf ise mansiyon ödülü aldı.

Kısa film yarışmasında ise, Arzu Özer'in ‘Hayat Paylaşmaktır’ filmi birincilik, Abdullah Şahin'in ‘Krampon’ filmi ikincilik, Bahadır Kapır ve Ferhat Zengin'in ‘Mağrib’ filmi üçüncülük, Şeref Akçay'ın ‘Kar Tanesi’ filmi mansiyon ödülü aldı.

 

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Din görevlileri artık yardım toplamak zorunda değil...Önceki Haber

Din görevlileri artık yardım toplamak zo...

Hendek din görevlileri ve İlbuğa ailesinin acı günüSonraki Haber

Hendek din görevlileri ve İlbuğa ailesin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!