Adanada 3. Hadis Anabilim Dalları İhtisas Toplantısı Sona Erdi
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Hadis Anabilim Dalları İhtisas Toplantısına Adana ilk kez ev sahipliği yaptı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Hadis Anabilim Dalları İhtisas Toplantısına Adana ilk kez ev sahipliği yaptı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Hadis Anabilim Dalları İhtisas Toplantısına Adana ilk kez ev sahipliği yaptı. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Adana İl Müftülüğü tarafından düzenlenen program 24-26 Ekim 2014 tarihleri arasında Adana Ramazanoğlu Camii Konferans Salonunda gerçekleşti.
Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, yaklaşık 200 akademisyen ve birçok sivil toplum kuruluşunun katılımlarıyla gerçekleşen programda Çukurova yöresinde hadis, hadis derslerinin işlenişi, ders sunum teknikleri gibi önemli konulara değinildi.
Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş ile Adana Müftüsü Arif Gökce’nin hoş geldiniz konuşmasıyla başladı.
Adana Valisi Mustafa Büyük, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Adana İl Müftülüğü tarafından Ramazanoğlu Camii Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılışında anlamlı bir etkinliğin kentlerinde düzenlenmesinden mutluluk duyduğunu söyledi. Toplantının dünyaya dostluk ve barış getirmesini diledi.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da İlahiyat Fakültelerinden yaklaşık 200 akademisyenin katıldığı toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade etti.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise “ Peygamber Efendimizin hadis ve sünneti, yaşadığımız zaman dilimi içerisinde daha iyi anlaşılmalı, iyi idrak edilmeli” dedi.
Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Said Hatiboğlu kendi zamanlarında tahsil hayatının ne denli zor olduğunu şu sözlerle anlattı:“ Bizim zamanımızın şartlarını biliyorsunuz… Fakültemiz dahi yoktu! 1949-1950 yıllarında Ankara İlahiyat Fakültesi açıldı ve altı yüz senelik İslam’a hizmet bayraktarlığı yapan bir devlette İlahiyat Fakültesinde Tefsir, Hadis, Arapça dersi verecek tek bir profesör yoktu.”
Prof. Dr. Said Hatiboğlu,İlim, sonsuz kudret sahibi olan Cenab-ı Hakk’ı hakkıyla tanıyabilmeye yol açan her türlü bilgiyi ihtiva eder. Biz daha sonraları din ilmi, gayri dinî ilim gibi birtakım tasnifata gitmiş isek dahi, ne Kur’an-ı Kerim’de ne Rasulüllah’ın talimatında böyle bir ayırım söz konusudur. Bizi Allah’a layık kul olabilmeye ulaştıracak her türlü bilgi İslam’ın bizden istediği bilgidir.
Allah Teala insanoğlunun bu dünya hayatında kendisine layık kul olmasını emrediyor. Öyleyse bu dünya hayatının bütün meseleleri Müslüman’ın meselesidir. Müslümanlar şahıs olarak, toplum olarak kendileri İslam’ın istediği seviyeye çıkmadıkları takdirde gerçek bir İslami hayatın vücut bulması mümkün değildir. İslam araştırıcıları olarak, kendi kültürümüz, baştan sona okumuş ve tahlil etmiş ve değerlendirmiş değiliz. Mesele burada düğümleniyor.”dedi
Program beş oturum halinde icra edildi. İlk oturum, Lisans Programlarında Hadis Dersleri ve Müfredatları ele alınacak. İkinci oturum, Hadis Ders Sunum Teknikleri konusunu işlendi. Üçüncü oturum, Hadis Araştırma Becerileri, Dördüncü Oturum, Uzaktan Eğitim (Önlisans ve İlitam) Programlarında Hadis Eğitim ve Öğretimi
Son oturumda ise, katılımcılar tarafından toplantının genel bir değerlendirmesi yapılarak, teklif ve temenniler paylaşıldı.
3 gün süren bu ilmi toplantı süresinde Olgunlaşma Enstitüsü Geleneksel El Sanatları sergisi de ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.
Kaynak Adana Müftülüğü [ Okunma Sayısı: 282 ]
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın