4-6 Yaş Kur\'an Kursları Rahatsız Ediyor
Evrensel İnternet Sitesinin gündeminde bugün \"4-6 Yaş Grubu Kur\'an Kursu\" vardı. İnternet sitesinin eğitimci yazarlarından Dilek ÇANKAYA kendi bilgisi çerçevesinde konuyu incelemiş ve kaleme almış. Öncelikle yazı içerisinde dikkat çeken başlıklar...
Evrensel İnternet Sitesinin gündeminde bugün "4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursu" vardı. İnternet sitesinin eğitimci yazarlarından Dilek ÇANKAYA kendi bilgisi çerçevesinde konuyu incelemiş ve kaleme almış. Öncelikle yazı içerisinde dikkat çeken başlıklar...
- Diyanet İşleri bir ileri0 aşamaya geçip varlığı ile tartışma konusu olmayı başarmış bir kurum.
- Diyanet İşleri Başkanlığının sadece İslam dininin bir yorumu üzerinden hizmet veriyor olması ve tüm Türkiye halklarının vergileriyle bütçeleniyor olması bir yana, hangi inanç sisteminden olursak olalım 4-6 yaş grubu çocuklara dini eğitim veriliyor olmasının pedagojik ve politik anlamlarını uzun uzun tartışmak gerekiyor.
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince Alevi çocukların zorunlu din eğitiminden muaf tutulma hakları hâlâ yerine getirilmiyor.
- İslam dışı dinlere mensup olanların eğitim ortamında karşılaştıkları eşitsizlik karşısında da pek bir şey yapılmıyor.
- 4-6 yaş Kur’an kursu programının giriş kısmında “Örgün din eğitimi okullarda zorunlu eğitimin 4. sınıfından itibaren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5. sınıfından itibaren seçmeli Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinde verilmektedir. Yaygın din eğitimi ise Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından Kur’an kursları ve camilerde yürütülmektedir” deniliyor. Yani Milli Eğitim Bakanlığının yasal olarak yapamadığını biz yapıyoruz diyor, Diyanet İşleri Başkanlığı.
- Çocuk ailenin ve devletin mülkü algısı ile hareket ediliyor ve çocuğa sorgulama, araştırma ve ailesinden, içinde bulunduğu topluluğun geleneğinden farklı olanı tercih etme hakkı hiçbir konuda tanınmıyor.
- Kur’an kursları dışındaki okul öncesi kurumların bir kısmının da dini eğitim yaptıkları biliniyor zaten. Bir kısmı özel okul olsa da zorunlu olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ve bakanlıkça denetleniyorlar. Bir kısmı ise merdiven altı diye tanımlanan yerler.
- Bir yandan sosyal medyada “hakaret”ten tutuklanmalar ve sansürler... Oysa tüm bu alanlar dini eğitim konu olunca oldukça serbest.
- Diyanet İşleri Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 4-6 yaş için Kur’an kursu öğretim programını hazırlayan 15 kişilik bir ekibe teşekkür etmiş. Okul öncesinde herhangi bir programın geliştirilmesinde bu alandan uzmanların olmasını bekleriz ama yok. Bir pedagog, iki okul öncesi öğretmeni listede yer bulurken Diyanet İşlerinden beş kişi, ilahiyat fakültelerinden iki kişi, imam-hatip ve Kur’an kursu öğreticilerinden üç kişi bu komisyonda yer almış. Ayrıca çocuk yayıncısı olduğu söylenen ama basit bir internet incelemesi ile özel olarak bu çocuklar için pek de donanımı olmadığı açık olan bir yayınevine de teşekkür ediliyor. (İncelemek isteyenler için Kur’an Kursları Öğretim Programı, 2014)
- Oyun çağı çocuğu ile vakit öldürmek için değil de eğitimsel niteliği olsun diye tek bir oyunu planlamak, uygulamak çok ciddi bir eğitimden geçmeyi gerektiriyor.
Şimdiya kadar ki bölümde Dilek Çankaya'nın eleştirel bölümlerini ele aldık.
Binbir fedakarlıklarla ve hiçbir ücret almadan yıllarca ders gösteren, öğrenci yetiştiren hocaefendilerin ders ortamlarını aşağılamış ve nasıl bir benzemeyse merdiven altı benzetmesi yapmış.
"Çocukların basitçe yaşam haklarından mahrum bırakıldıkları bir ülkede, çocukların dini kurumların yontma ve yönlendirmelerinden bağımsız, özgür bireyler olarak yetişmeleri talebi öncelikli gelmeyebilir. Oysa yaşam hakkını, eğitim hakkını, özgür düşünme hakkını savunacak çocuklar ve gençlerin yetiştirilebilmeleri için tüm alanlarda mücadelenin bir arada yürümesi şimdi her zamankinden daha acil görünüyor." Sözleriyle ise suç teşkil eden bir cümle sarfetmiş, öğrencileri ve halkı devlete karşı galayane teşvik etmiştir. Bugün ODTÜ'de yaşanan "namaza veto" girişimleri ve yaşanan olaylar örneğin bir tanesi.
Yazıya bir diğer pencereden bakacak olursak, bu yazının bir kısmını özeleştiri kabul edip yanlış görülen taraflar düzeltilip yola devam etmeli.
-Nasıl?
-4-6 Yaş Kur'an Kurslarında daha kalifiye öğreticilerle yola devam...
-Nasıl?
-Eğitim Metaryelliri üzerinde iyi çalışılıp bu alanı Diyanet kendi yaynları ile doldurmalı.
Ve Diyanet İşleri başkanlığı hızla ülke geneline "4-6 yaş Kur'an Kurslarını" yaymalı....
MEB’in ‘yapamadığını’ Diyanet yapıyor>>> Yazısını Okumak İçin TIKLAYINIZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın