1 haftalık kursa git ayda 25 bin TL'lik işi kap
Tehlikeli madde taşıyan dolduran şirketlerin artık danışman bulundurması zorunlu. Bu da yeni bir iş alanı doğurdu.
2.500 liraya bir hafta kursa giden ve sertifika alan danışmanlar aylık kazancı 25 bin TL'yi bulabilen bir işin sahibi olabilecekler.
İş güvenliği alanında birbiri ardına devrim gibi kararlar geliyor. Yeni uygulamalarla güvenlikartarken istihdam alanında da yeni ufuklar açıyor. Bugünden itibaren tehlikeli madde taşıyan, paketleyen, dolduran, boşaltan işletmelere Tehlikeli madde güvenlik danışmanı (TMGD) bulundurma zorunluluğu getiriliyor.
Bu zorunluluğa uymayanlara cezai yaptırım uygulanacak. Yönetmeliğe göre her danışman en fazla 5 firmaya hizmet verebilecek. Ancak Türkiye'de şu an sadece yaklaşık 500 danışman bulunuyor.
İstasyonlar seneye başlıyor
Temmuz 2016 itibarıyla ise Türkiye genelindeki 15 bin akaryakıt istasyonuna aynı zorunluluk geliyor. Bu da güvenlik danışmanı alanında talebin patlamasına neden olacak. Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, "Türkiye’deki akaryakıt istasyonlarının ve tehlikeli madde taşımacılığı yapan firma sayısı çok fazla. Akaryakıt istasyonlarının da devreye girmesiyle talep daha da yükselecek" dedi. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için 7 gün, günde 8 saat süren bir kursu tamamlamak, ayrıca 1 tam gün süren özel yangın eğitimi almak gerekiyor. Eğitimin ücretiyse 2500 lira.
Beş şirketten fazla şirketle çalışılamaz
Uzmanlar verilecek ceza miktarları ve uygulama konusunda bazı soru işaretleri olduğunu belirtiyor. Bir danışmanın en fazla 5 şirkete hizmet verebileceğinin altını çizen Çolak, "Tehlikeli madde güvenlik danışmanı ya bir şirkete bağlı ya da bağımsız olarak hizmet verebilecek. 5 işyerine hizmet verdiği düşünüldüğünde aylık kazancı 15-25 bin TL arasında değişebilir" ifadesini kullandı.
Kimler danışman olabilir?
4 yıllık lisans mezunu olmak; kaçakçılık, dolandırıcılık, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, rüşvet suçlarından cezayla hükümlü bulunmamak gerekiyor.
Güvenlik danışmanı ne iş yapacak?
Güvenlik danışmanı, işletme içerisinde tehlikeli maddeyle ilgili yapılacak her türlü işlem ve prosedürü takip ederek, periyodik raporlar tutacak. Aynı zamanda çalışanlara da eğitim verecek. Tehlikeli maddelerin taşınması, yüklenmesi veya boşaltılması sırasında bir kaza veya güvenliği etkileyecek bir olay meydana gelmesi durumunda acil durum prosedürlerini uygulayacak.Kaynak: Haber7
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın