Türkiye’de Kur'an-ı Kerim hafızlık okullarının rolü
DİNİ HABERLERFransız Le Monde gazetesi bir haberinde Türkiye'de kız çocuklarının Kur'an-ı Kerim ezberledikleri okulları şöyle tanımladı: Türkiye'de ebeveynler, çocuklarının Kur’an ezberlemesine değer veriyor ve bunu, çocuklarının inancını güçlendirmek, değerlere ve geleneklere saygılarını sağlamak için ideal olarak tanımlıyor. Gelecekte Fransa'da, Almanya'da veya başka bir batı ülkesinde kalmak isteseler bile.
El Cezire haber sitesinin Fransız Le Monde gazetesindeki raporuna göre, Türkiye'deki yatılı okulları "Gelecekte Kur'an hafızı olacak Türk kızlarının günlük hayatı ve çalışkanlığı" başlığı altında anlattı.
Raporda, Türkiye'de kızların ailelerinden uzakta yatılı okullara giderek Kur’an-ı Kerim'in surelerini tilaveti, ezberi ve Kur’an'ın öğretilerini öğrenerek birgün tüm Kur’an hafızı olmayı umdukları yazıldı.
Rapora göre, 8 ila 17 yaş arasındaki kız öğrenciler, hayatlarının yaklaşık üç ila dört yılını Kur'an okullarında Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek geçiriyorlar.
Raporun yazarı Erie Gigo, Fransız Le Monde gazetesine verdiği demeçte Kur'an-ı Kerim'i İslami kıyafetle okumayı öğrenen genç kızların da boş zamanlarında günlük programları ve Kur’an'ı ezberlemenin büyük sorumluluğunu yerine getirmek için bu saatlerle ilgili faaliyetleri gerekli buluyorlar, çünkü günlük programları sabah 5'ten akşam 9'a kadar Kur’an ezberi ve tilavetidir.
Kur'an okullarının görüntülerini üretmek için bu özel dünyaya adım atmayı başaran Sabiha Simin, Kur’an ezberlemenin disiplin, fedakarlık ve konsantrasyon gerektirdiğini söylüyor.
Türkiye'de bu okullara girmek kolay bir iş değilken, müstakbel Kur’an hafızlarının boş zamanlarında Türk Kur’an okullarında görüntülerini kaydetti.
Le Monde'un yazarı, İstanbul'dan Sabiha Simin'in 12 yaşındayken Kuran-ı Kerim ile üç yıl geçirdiğini ve ablalarının da Kuran'ı ezberlediğini aktarıyor.
Özellikle Batı ülkelerinde bu konuda yanlış anlaşılmalar ve yanlışlar olduğu için Kur'an okullarındaki öğrencilerin yaşam deneyimlerini tasvir ederek İslam kültürü bilincini yükseltmeyi umduğunu söylüyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İşletme Bölümü mezunu olan ve aynı zamanda fotoğrafçılık kursuna da devam eden Simin, kendisini büyük ölçüde etkileyen deneyime Kur’an okullarını tekrar ziyaret ederek ve bir video raporu hazırlayarak geri dönmeye çalışıyor.
Simin'e göre her şey tekrar üzerine kuruludur. Kur’an ezberinin ilk etabında kelimeleri ezberlemek önemlidir ve anlamını anlamak birkaç yıllık çalışmadan sonra elde edilir. Kur’an bir hayat rehberi olduğu için Kur’an'ı ezberleyen öğrencilerin çoğu daha sonra Kur’an'ın anlamını anlamak için Arapça öğrenirler.
Simin ayrıca Kur’an yatılı okulundan mezun olduktan sonra Arapça öğrenmek için Ürdün'e gitti.
Le Monde'un yazarı Sabiha Simin'in fotoğraf araştırmalarının çoğunu kız Kur’an okullarına adadığını ve 2020'de Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü'nü kazandığını belirtti.
Le Monde, "Kur'an okulları, dindar bir nesil yetiştirmeye hevesli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimiyle son 20 yılda genişledi." dedi.
Fransız gazetesi şunları ekledi: Türk cumhurbaşkanı, kültür devrimini, yani dindar bir yaşam tarzını sürekli olarak sürdürmeye çalışıyor ve hükümet bu projeyi destekliyor.
Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, 2002 yılında Türkiye'deki Kur’an okullarının sayısı 1.699 iken 2020 yılına kadar bu sayı 18.675 okula ulaştı ve her yıl 15.000 Türk öğrenci Kur’an okullarından mezun oluyor.
Türkiye'nin nüfusu yaklaşık 84 milyon olup, bunların %99,8'i Müslümandır.
Fransız gazetesi son olarak şunları yazdı: Öte yandan bir şekilde Kur’an'ı ezberlemek insani değeri arttırır ve bir kişiye Kur’an hafızı denildiği andan itibaren saygıyı hak eder. Sabiha Simin'e göre Kur’an hafızına karşı sesini yükseltmek, hakaret etmek gibi pek çok şey yapılmamalıdır, ayrıca insanın ahireti için Kur’an'ı ezberlemesi büyük bir mükafattır.
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Kur’an-ı Kerim’in toplumdaki kadın sorunlarına çözümü
İslam, kadın ve erkek arasındaki doğal farklılığa, her birinin dünya sistemi ve toplumdaki yerine dikkat çeker. İhtiyaçlarına teveccüh ederek cinsiyeti daha az öne plana çıkarmıştır.
Haydi çocuklar Kur’an’a koşun
Camilerde Kur'an kurslarına kayıtlar başlıyor. 3 Temmuz - 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitimle çocuklar İslami bilgileri öğrenecek, manevi yönlerini geliştirecekler.
Diyanet 2022'de rekor kırdı! 48 yılın en yükseği
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılında hafızlık rekoru kırdı. Geçtiğimiz yıl 12 bini aşkın hafızlık talebesi icazet belgesi alırken 1975’ten bu yana yetiştirilen hafız sayısı ise 200 bini geçti.
Namazın karakter gelişimi üzerindeki etkisi
Esma Sayın, bir ibadet olarak namazın kişiliğin ve kimliğin gelişimi üzerindeki tesiri hakkında kapsamlı bir makale kaleme almış.
Eğitimde hedef sorunu ve öğretmenlerin sorumlulukları
Mehmet Ali İlkaya, 22 yıllık öğretmenlik tecrübesinden hareketle eğitim programları ve öğretmenlerin sorumlulukları üzerine fikir yürütüyor.
Kur’an-ı Kerim’in en uzun ayeti neden bahsediyor?
Kur’an-ı Kerim’deki en uzun ayet, yasal konular ve ticari belgelerin nasıl düzenleneceği ile ilgilidir. Bu ayet, İslam’ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir.