© Dini Haberler 2020

Simgelerin camisi 'Barbaros Hayreddin Paşa Camii' cuma günü açılıyor! İşte ilk fotoğraflar...

Osmanlı mimari özelliklerine sahip Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılmasına sayılı günler kaldı. Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla resmen ibadete açılmış olacak.

Osmanlı mimari özelliklerine sahip Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılmasına sayılı günler kaldı. Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla resmen ibadete açılmış olacak.

Osmanlı mimari özelliklerine sahip Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nin açılmasına sayılı günler kaldı. Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla resmen ibadete açılmış olacak.

"Mihrap 80 bin parça çininin bir araya gelmesiyle yapıldı" Özel olarak tasarlanan Mihrap 16 metre yüksekliğinde, birkaç yüzyıldır yapılmayan bir tekniği uygulayarak yaklaşık 80 bin parça çininin bir araya gelmesiyle yapıldı.

Niçin Barbaros ve Levent? Beşiktaş ilçesine bağlı Levent semtindeyiz. Levent, Barbaros Hayrettin Paşa'nın askerlerinin yani leventlerinin eğitim alanı ve biz bunun üzerine Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemiyle beraber Barbaros Hayrettin Paşa'nın adına bir cami inşaatı yaptık.

Tabii bu proje genel anlamda bir ihtiyaç projesi. Yıldız Hamidiye Camii'nden Sarıyer - Büyükdere arasında ana caddede bu büyüklükte bir cami yok. Ufak camilerimiz var, yerel ihtiyaçları karşılayan ama camimizin bulunduğu bölge, Levent semti ve etrafımız tamamen iş merkezleriyle, alışveriş merkezleriyle, çepeçevre kuşatılmış, hareketli nüfusun çok yoğun olduğu bir semt.

Kültürel olarak dijital simülasyonların yapıldığı gösteri alanları var. Çok amaçlı salonlar var. Bunlar belki çok büyük değiller ama kısmi ihtiyaçları karşılayacak şekilde organize olmuş durumda olacaklar. Cami inşaatımızda kullandığımız malzemelerin tamamına yakını bu topraklarda, bu coğrafyadan üretilen bu coğrafyadan çıkan ürünler.

600 metre kareye yakın çini çalışmamız var. UNESCO tarafından kültür mirası olarak ilan edilmiş olan Mehmet Gürsoy beyefendinin imzasının olduğu Çinlileri değerlendirdik. Çok özel minyatürlerimiz var.

"Deniz temalı ögeler çok daha fazla olmalı diye düşündük" Avizede 99 tane fanusumuz var. 99 fanusu bilerek tabii ki yaptık. Niye? 98 değil, 100 değil? 99'u bilerek yaptık.

Esma-ül Hüsna'ya nezire olsun diye, şu an ana kubbenin altındayız. Ana kubbe yazımız, bakır ve nanoteknoloji paslanmaz çeliğin altın rengine çevrilerek uygulanmış bir yazı çeşididir.

Etrafındaki yazımızı Hattat Ferhat Kurlu yazmıştır, süslemelerimizi Mustafa Çelebi Hoca yapmıştır. Tabii bu projeyi yaparken, teknik ekiple çalışmanın keyfini her zaman yaşadık. O da nedir? Ne yapacağınızı tartışmak.

"Mihrap 80 bin parça çininin bir araya gelmesiyle yapıldı" Mihrap 16 metre yüksekliğinde, birkaç yüzyıldır yapılmayan bir tekniği uygulayarak yaklaşık 80 bin parça çininin bir araya gelmesiyle yapıldı. Yaklaşık bir buçuk sene gibi projelendirilmesi, imalatının yapılması ve yerine montajının yapılması yaklaşık bir buçuk sene kadar süren bir çalışmaydı. Birkaç yüz senedir bu uygulama yapılmıyor. Niçin yapılmıyor? Türkiye'nin şartları buna çok müsait. Bizim tamamen yerli ustalarımızın kendi ustalarımızı, kendi sanatçılarımızın yaptığı çalışma burada uygulandı.

İbrahim Suresi 32. Ayeti yazdık. Yarım kubbelerimizde, İbrahim Suresi 30. Ayet ve Yasin Suresi 41 ve 42. Ayeti yazıldı.

Kuşak yazısında ise Errahman Suresi'nin tamamını yazıldı ve konkav bir şekilde yazıldı.

Sadece aslan göğsündeki yazılarımızın meali: Dost olarak Allah yeter. Güvenmek için Allah yeter. Yardımcı olarak Allah yeter. Şahit olarak Allah yeter.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER