Öğretmenler dikkat: O ayrıntıları belli oldu
EKONOMİ\"Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname\"ye göre, sözleşmeli öğretmen alımı, Kamu Personel Seçme Sınavı puan sırasına konulmak kaydıyla yapılacak, her bir pozisyonun üç katına kadar aday arasından Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atama yapılacak.
Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
OHAL kararnamesiyle sözleşmeli öğretmenlik kesinleşti. 27 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan OHAL kararnamesiyle sözleşmeli öğretmenlerle ilgili ayrıntılar da belli olmaya başladı.
Sözleşmeli öğretmen alımı, genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan, KPSS puan sırasına konulmak kaydıyla yapılacak. Her bir pozisyonun üç katına kadar aday arasından Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atama yapılacak.
Madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler dört yıl süreyle başka bir yere atanamayacak, istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacak.
Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak, sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak.
Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİKLE İLGİLİ EK MADDE
25/08/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir:
"KHK ile 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye öncelikle, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kuramlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (b) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebileceğine ilişkin ek madde eklendi.
Sözleşmeli öğretmen alımı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan Kamu Personel Seçme Sınavı puan sırasına konulmak kaydıyla yapılacak, her bir pozisyonun üç katına kadar aday arasından Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atama yapılacak.
Madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler dört yıl süreyle başka bir yere atanamayacak, aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacak, sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak, sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak.
Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.
Bu madde hükümlerine göre öğretmen kadrolarına atananların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrası uyarınca sözleşmeli öğretmen pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.
Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanacak ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılamayacak.
Madde kapsamında sözleşmeli öğretmenlerin atanacağı öğretmen kadroları, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan sınıf, unvan ve derecelerine uygun olmak şartıyla, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek Milli Eğitim Bakanlığının 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş ve öğretmen kadrolarına atananların pozisyonları başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak.
İhdas edilen kadrolar ile iptal edilen pozisyonlar; unvanı, sınıfı, adedi, derecesi, teşkilatı ve birimi belirtilmek suretiyle atama tarihinden itibaren iki ay içinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek.
Sözleşmeli öğretmenliğe atanacakların başvuruları, sözlü sınava alınacakların belirlenmesi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları, atanmaları ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Milli Eğitim Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenecek." Kaynak: Gazete Vahdet
İlginizi Çekebilir
3600 EK GÖSTERGE MÜJDESİ
Memurların ek gösterge rakamlarının 3600'e yükseltilmesi için dikkatler Meclis'e çevrildi. 3600 ek gösterge düzenlemesi, özellikle birinci dereceye yükselmiş ve meslekte 25 yılını tamamlamış olan kamu çalışanları için dört gözle bekleniyor. İşte memurların beklediği düzenleme 3600 ek göstergede son durum.
İş Kanunu değişiyor! İsteyen 4 gün çalışacak
İlk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu ardından Bakan Mahinur Göktaş'ın ipuçlarını verdiği esnek çalışma düzenlemesinin detayları belli olmaya başladı.
Asgari ücret belli oldu
Milyonların merakla beklediği 2025 asgari ücreti belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 asgari ücretinin 22 bin 104 TL olarak belirlendiğini açıkladı.
Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?
Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu enflasyonun 44.81, 6 aylık enflasyonun yüzde 16. 09 olması öngörülüyor.
1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak asgari ücret 17 bin 2 TL
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira belirlemiş bulunmaktayız” dedi.
Memur ve emekli maaşına yapılacak zam oranı netleşti
SGK emekli zammı, memur maaş zammı için 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. TÜİK'in Kasım ayı enflasyon oranının açıklamasıyla refah payı hariç Ocak emekli zammı büyük oranda netleşti. Rakamlar Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında da yer alacak.