© Dini Haberler 2020

'İnsanlığın gözü önünde Arakan'da büyük bir dram yaşanıyor'

Diyanet İşleri Başkanvekili Dr. Ekrem Keleş, Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Diyanet İşleri Başkanvekili Dr. Ekrem Keleş, Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanvekili Keleş, 21. Yüzyılda insanlığın gözü önünde büyük bir dramın yaşandığını ve uluslar arası kuruluşların bu zulme sessiz kaldığını kaydetti.

İslam dünyasında yaşanan çatışmalardan dolayı Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde bu zulme tepki gösteremediklerinin altını çizen Başkanvekili Keleş, Türkiye’nin devlet ve millet olarak bu zulme sessiz kalmadığını belirterek şunları söyledi;

“21. Yüzyılda, insanlığın gözü önünde Arakan’da büyük bir dram yaşanıyor…”

21. Yüzyılda insanlığın gözü önünde Arakan’da büyük bir dram yaşanıyor. Yüz binlerce Müslüman doğup büyüdükleri, yaşadıkları kendi yurtlarında temel insan haklarından mahrum bırakılıyor. En temel insan haklarından mahrum bırakılmalarının ötesinde yurtlarından sürülüyor hatta öldürülüyorlar. Üstelik bu insanlığın gözü önünde cereyan ediyor. Ortada çok açık bir zulüm var. Bu zulüm karşısında Müslümanlar yeterince seslerini yükseltemiyorlar. İslam dünyasındaki iç kargaşalar ve çatışmalar Müslümanların bu zulüm karşısında birlik ve beraberlik içerisinde bir ses vermelerini engelliyor.

“Arakan’da yaşanan zulüm karşısında uluslararası kuruluşlar gereken tepkiyi göstermiyor…”

Arakan’da yaşanan bu zulüm ve dram karşısında uluslararası kuruluşlardan beklenen ölçüde bir tepki gelmiyor. Ellerinde hiçbir imkanı olmayan, mahrumiyet içerisinde yaşayan kadın, yaşlı, çocuk yüz binlerce insan maalesef yurtlarından çıkarılarak, tek yol olarak Bangladeş'e sığınmayı bir çözüm olarak görüyorlar. Bangladeş Müslüman bir ülke olarak elbette elinden gelen çabayı gösteriyor ancak imkanlar son derece sınırlı. Türkiye bu zulme sessiz kalmayarak devlet ve millet olarak hep birlikte bu zulüm karşısında ortak bir durum sergiledi. İnsani yardım konusunda Türkiye elinden geleni yapmaktadır. Diğer yardım kuruluşlarının yanında Türkiye Diyanet Vakfı Arakanlı Müslümanlara ilk etapta acil insani yardım konusunda gereken yardımı yapmaktadır. Öğrencilerin eğitimi ve uzun vadeli yardım konusunda da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı yardımlarını sürdürmektedir.

Türkiye Diyanet Vakfı, bölgeye insani yardımları ulaştırmaya devam ediyor…

Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye Diyanet Vakfıyla birlikte eğitim konusunda da Arakanlı Müslümanlara yardımı önemsiyor. Yurtlarından edilen binlerce çocuk eğitim haklarından mahrum bırakılıyor. Diyanet olarak bu çocukların eğitimi konusunda da ayrıca çalışmalar yürütüyoruz. Farklı inançlara mensup insanları asırlarca bir arada barış ve huzur içinde yaşatmış bir medeniyetin mensupları olarak, insanlık ailesinden Arakan’da doğmuş, büyümüş, yurt edinmiş insanların bir arada barış içinde yaşama haklarını isteme hakkımız vardır. Arakan’da yurtlarından edilen insanlar bu topraklara başka yerlerden gelmediler. Orası onların doğup büyüdüğü vatanlarıdır.  İnsani haklarını kullanmak onların en temel haklarıdır.

Avrupa Rohingya Konseyi Başkanı Kyaw ise, kabulünden dolayı Diyanet İşleri Başkanvekili Keleş’e teşekkür ederek, Arakan’da yaşananlara ilişkin son gelişmeleri aktardı.

Avrupa Rohingya Konseyi Başkanı Kyaw…

“Türkiye, Arakanlı Müslümanların umudu haline geldi…”

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfına yardımlarından dolayı teşekkür eden Kyaw, Arakanlı Müslümanların Türkiye’yi bir umut olarak gördüklerini kaydederek, “Türkiye'ye gelene kadar kendimizi sahipsiz, dostsuz hissediyorduk ama Türkiye'ye geldiğimizde yalnız olmadığımızı dostlarımız olduğunu gördük. Küçük çocuklardan yaşlı insanlara kadar Arakanlı Müslümanlar umutlarını Türkiye'ye bağlamış durumdalar. Bu saldırılardan Türkiye sayesinde kurtulacaklarını umut etmektedirler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Arakan konusunda gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür eden Kyaw, “Sayın Cumhurbaşkanının çabaları, dünya liderleriyle görüşmeleri, İslam İşbirliği Teşkilatını harekete geçirmesi bizi umutlandırıyor” diye konuştu.

“Müslümanlar, köylerde camiye doldurularak camiyle birlikte yakılıyor…”

Bugüne kadar Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman sayısının 500 bini aştığını 200 bin kişinin de ormanlarda Budist çetelerden ve askerlerden kaçmaya çalıştığını belirten Kyaw, 98 köyün tamamen yakıldığını köylerde köy halkının bir camiye doldurularak camiyle birlikte yakıldığını söyledi.

“Temel hedef, Arakan’da Müslüman varlığına son vermek…”

Arakan’da bu son olaylarda 10 bin kişinin Budist çeteler ve Myanmarlı askerler tarafından işkenceyle öldürüldüklerini belirten Kyaw, temel hedefin bu bölgede Müslüman varlığına son vermek olduğunu kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığına insani yardımlardan dolayı teşekkür eden Kyaw, Başkanvekili Keleş’ten dini eğitim konusunda destek istedi. Arakan’da cami, okul ve medreselerin tamamının yakılıp yıkıldığını belirten Kyaw, sonraki nesillerin kimliklerini ve dini anlayışlarını kaybetmemeleri için Diyanet İşleri Başkanlığından dini eğitim noktasında yardım talebinde bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının Bangladeş, Malezya ve Pakistan’da Arakanlılara yönelik yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür eden Kyaw, insani yardımların yanında eğitim konusunda da yardımların sürdürülmesini istedi.

Başkanvekili Keleş, Arakanlı Müslümanlara yönelik her türlü yardımın yapılmasına devam edileceğinin altını çizdi.

Görüşmede Dış İlişkiler Genel Müdürü Doç. Dr. Selim Argun da hazır bulundu.

Fotoğraflar

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER