© Dini Haberler 2020

Dünya hicab günü ve Müslüman kadınların haklarının tanınması

1 Şubat Dünya Hicap Günü vesilesiyle farklı ülkelerde farklı programlar uygulanmaktadır. Anma töreninin amacı, hicabı seçen ve hayatlarını hicab ile süsleyen milyonlarca Müslüman kadının haklarını tanımaktır.

Müslüman kadınların bir işareti olarak başörtüsü çok önemlidir ve İslami olmayan toplumlarda Müslüman kadınlar her şeyden çok başörtülü oldukları için bilinir.

Genel olarak, İslami başörtüsü, Müslüman kadınların çeşitli örtülerine değinerek Kuran-ı Kerim, İslam fıkıhı ve İslam kültüründen türetilen bir kavramdır. Farklı Müslüman topluluklarda olmasına rağmen, başörtüsü geleneksel ve ulusal kültürdeki değişikliklerle birlikte kullanılabilir. Ancak genel olarak başörtüsü, tüm kültür ve etnik kökenlerden tüm Müslümanlar arasında ortak bir temadır. Türkiye gibi laik hükümetleri olan İslam ülkelerinde de başörtüsü takma eğilimi görülmüş, Endonezya gibi ülkelerde son yıllarda başörtüsü takma eğilimi artmıştır.

İslami olmayan ülkelerde başörtüsü takmak, bu ülkelerde tartışılan sosyal konulardan biri haline geldi. Müslüman başörtüsünün muhalifleri, başörtüsü takmanın ve genel olarak bir dine aidiyet belirtileri göstermenin (Yahudiler arasında Kippa şapkası ve Hıristiyanlar için haç gibi) ülkelerin yasalarının laik doğası nedeniyle kısıtlanması gerektiğini savunuyorlar. Tesettür savunucuları ise sosyal özgürlüklerin ve inançların garantisini vurgulayarak tesettür takmanın bireyi ve sosyal grubu rahatsız etmediğini savunuyor.

1 Şubat Dünya Hicap Günü olarak adlandırılır ve bu gün her yıl farklı ülkelerde kutlanmaktadır. Bugün de dünya çapında birçok konferans düzenleniyor ve başörtüsü ve başörtüsü takmayı düşünen Müslüman kadınların karşılaştığı zorluklar hakkında birçok makale yayınlandı.

Cynthia, başörtüsü takan yeni Müslümanlardan biridir. 17 yaşında İslam dini ile müşerref oldu. ABD’nin Arizona eyaletinden olan bu Müslüman kadın Iqna ile yaptığı ropörtajda İslam dinini seçmesi ve hicab konusuyla ilgili olarak 17 yaşında Müslüman olduğunu ve günden itibaren tesettürlü olduğunu ifade etti.

Başörtüsünü Allah’a bir taahhüt olarak nitelendiren Amerikalı Müslüman, "Başörtüsünü Allah’a bağlılık ve Allah'nın emirlerini yerine getirme zamanı olarak tanımlıyorum. Ben Dünya Hicap Günü kutlamanın önemli olduğunu düşünüyorum Allah'ın emirlerine uymak ve başkalarına Allah'ın emirlerine uymaları için ilham vermek güzeldir. " dedi.

Cynthia, Batılı bazı türban karşıtı görüşlerle ilgili olarak şunları söyledi: Birinin bir parça dini kıyafeti acımasız bulduğunu düşünmek çok üzücü. Tıpkı rahibelerin başlarını örtmesinin zalimce olduğunu asla söylemeyeceğiniz gibi, bunu Müslüman bir ülkede başörtüsü takan bir kadın için asla söylememeliyiz. İslami olmayan ülkelerde hükümetler Müslümanlar arasında başörtüsü ile uzlaşmak zorundadır.

Katherine Reyes, başörtüsü ve önemi hakkında IQNA'ya konuşan başka bir genç Amerikalı Müslüman kadındır. 1991 yılında Los Angeles'ta doğdu, 23 yaşında Ocak 2014'te Müslüman oldu ve o yılın Mart ayında başörtüsü taktı.

Başörtüsünün dini bir değer mi yoksa sosyal bir davranış mı olduğu sorulan Amerikalı Müslüman kadın, "haya ve utanma duygusu Allah’ın hiçbir varlığa vermediği bir onurdur. Allah bize, tıpkı Allah’ın merhametinin bizi koruduğu gibi, bu fiziksel giysiler aracılığıyla alçakgönüllülüğümüzü iffetimizi sürdürme şerefini verdi. " dedi.

Katherine Reyes şöyle devam etti: Maalesef bu günlerde fiziksel örtü, gerçek anlamda anlaşılmadan giyilen geleneksel bir örtü haline geldi. Birçok kişi başörtüsü takması söylendiği için başörtüsü takıyor, diğerleri ailelerinden korkuyor. İmam Sadık (a.s.) diyor ki: En güzel giysileriniz sizi Allah'tan uzaklaştırmayan, aslında sizi kendisine yaklaştıran, ona minnet ve itaat göstergesi olan giysilerdir.

Tesettür, birçok ailede ve dünyanın tüm toplumlarında çok tartışmalı bir konu haline geldi. Bu sorun, insanlar başörtüsü hakkında bilgi ve anlayışa sahip olmadığında ortaya çıkar. Bazen buna karşı çıkan anne babadır, bazen kocadır ve bazen giymesi gereken kişidir. Bazen toplum birini onu giymeye veya bir kenara bırakmaya zorlayabilir veya birisini farkında olmadan takmaya da zorlayabilir. Bilgi kişinin eylemlerini yönlendirir. Kişi Yaradanını ​​tanımazsa, Allah’a asla gerçekten itaat edemez.

İslam düşmanlarının neden diğer İslami meselelerden daha çok başörtüsü düşmanlığı olduğu sorusuna yanıt olarak, Katherine "İslam düşmanları başörtüsü ile ilgili bir problem yaşıyor çünkü onu giyen bir kadın gördüklerinde korktukları bir dini temsil ettiğini biliyorlar. Medya, İslam hakkında yalanlar ve aldatmacalar yayarak gayrimüslimlerin kalplerinde panik yaratmaya gerçekten odaklandı. Başörtüsünü bir engel olarak görüyorlar ve bunun kadınlara yönelik baskı olduğuna inanıyorlar. Tesettürlü ama namaz kılmayan insanlar gördüm. Tüm yıl boyunca oruç tutmayan ancak başörtüsü takan insanlar var. İnsanlar bunu yaşam tarzlarına göre seçerler. Yine, her şey başörtüsü konusunda bilgi ve anlayışa bağlı." dedi.

Bu Amerikalı Müslüman kadın son olarak Müslüman kadınların İslami olmayan toplumlarda İslami kıyafet giyme hakkını gerçekleştirme çabaları üzerine şöyle söyledi:  Batı'daki çoğu insan saygıdeğer insanlardır. Zaman zaman size eleştirebilir veya olumsuz (örtülü bir kişi olarak) bakılabilir, ancak insanların bunu korkudan yaptıklarını unutmayın. Bu (korkunun) bilmemekten geldiğini anlamalısınız. İslami kıyafet giyme konusundaki haklarınızı savunmanın en iyi yolu, öncelikle neden başörtüsü takmanın sizin göreviniz olduğunu anlamak ve ikinci olarak, yaşadığınız her ülkede temel insan haklarından yararlanmanın gerekliliğini bilmektir.

Şehit Edoardo Agnelli (Mehdi) Derneği, tesettür ve iffet seven yeni Müslüman ve başörtülü kadınlarla temas halinde olan ve faaliyetlerinde bu kişilerin işleri hakkında bilgilendirilmekte, Müslümanların ve mübelliğlerin yeni konusu ile ilgili film ve kliplerin çekilmesi de derneğin misyonlarından biridir.

Bu dernek, şehit Edoardo Agnelli başta olmak üzere İslam'ı yaymak ve tanıtmak amacıyla 2006 yılında İsfahan'da faaliyetlerine başlamıştır. 1391 ve 1392 yıllarında da memnuniyetle karşılanan Kur’an sergisinde yeni Müslüman olanlar için bir bölüm açtı. O zamandan beri, dernek yaklaşım alanında uzmanlaştı ve bu gruba yardım etmeye ve propaganda potansiyellerini kullanmaya çalıştı.

1 Şubat Dünya Hicab Günü

Bangladeşli bir Müslüman olan Nazma Khan, 11 yaşında ailesi ile birlikte Amerika’ya göç ettiğinde, okuldaki tek başörtülü öğrenci olarak öğrenimine başlar.

Tek kelime İngilizce bilmeyen bu genç kız,başörtüsü taktığı için diğer öğrenciler hatta öğretmenleri tarafından alay konusu haline gelir. Türlü hakaretlere maruz kalarak başörtüsünden vazgeçmeye zorlanır.Bütün olumsuzluklara göğüs gererek öğrenimine üniversite ile devam ederken, menhus11 Eylül olayı gerçekleşir. Bu saldırıyla birlikte tüm dünyadaki müslümanlara karşı başlatılan algı operasyonu,Amerika’da başörtülü bir müslüman olan Nazma için hayatı yaşanmaz hale getirir. Çünkü o başörtüsü ile Müslümanlığını alanen göstermektedir. İşte tüm bu zorluklara göğüs gererek yaşamaya çalışan Nazma Khan, kendisine yapılanları asla unutmaz ve kendi işini kurduktan sonra tüm dünyada farkındalık oluşturacak bir projeyi uygulamaya koyar.

Dünya Başörtüsü/Hijab Günü, yaklaşık 116 ülkede Müslüman başörtülü kadınlar ve başörtüsü kullanmayan kadınlar arasında empati kurmayı amaçlıyor. İsteyen bir gün, isteyen bir hafta ya da daha fazla bir süre boyunca başörtüsü kullanarak,tesettürlü bir kadının yaşadıklarını deneyimlemeye çalışıyor. Bunun tesettürün tam karşılığı olmadığını hepimiz biliyoruz.Fakat etkinliğe katılan kadınların örtünmeyi seçen kadınlara bakışının değiştiğini ve ön yargılarının kalktığını düşünürsek, barış içinde bir dünyayı amaçlayan bu hareketi gönülden desteklememiz gerektiğini düşünüyoruz.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER