© Dini Haberler 2020

Çocuk Büyütürken Doğru Bilinen Yanlışlar

Bebeğinizin sağlıklı gelişip, büyümesi için annelere 10 altın öneri.

Medical Park Fatih Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Feyza Çivici Gümüş; çocuklarımızı büyütürken yaptığımız ve birer şehir efsanesinden ibaret 'geleneksel hataları' 10 maddede açıklıyor.

Daha Çok Küçük Yalnız Yatarsa Korkar

Genellikle 6 aydan sonra bebeğin odasının ayrı olması uzmanlarca önerilir. Bu sınır en fazla 2 yaşa kadar uzatılabilir. 2 yaşından sonra onunla değil aynı yatakta aynı odada bile yatmamanız gerekir. Bırakın kendine güvenli, sağlıklı bir birey olarak yetişsin!

Büyükbaban Uzağa Gitti Geri Gelecek!

Biliyoruz, ona ölümü anlatmak zor. Ama ölen kişinin geri döneceğini söylemeyin. Çünkü onu boş bir beklentiye sokulmuş olursunuz. Ölen kişinin bir daha dönmeyeceği, cennete gittiği ve orada mutlu olduğunu söylemeniz yeterli.

Çok Gaz Yapıyor Fazla Süt İçmesin

Çocuklarda 1 yaşından önce inek sütü kullanılmamalı. Ancak bir yıldan sonra da günlük süt tüketimi 400 CC'yi geçmemeli. Sütün içinde bulunan laktaz adlı şeker gaza yol açar. Fakat artık piyasada laktazsız sütler de bulunabiliyor. Çocuğunuzun gaz sorunu varsa bu tip sütleri içirebilirsiniz. Ama çözüm kesinlikle süt vermemek olmamalı!

Ayakta Sallayınca Hemen Uykuya Dalıyor

Çocuğu sallayarak uyutmak tıbben önerilmiyor. Ancak halk arasında 'ayakta sallama' en çok kullanılan yöntem. Çocuk; hafif tarzda ve sarsmayacak şekilde sallanırsa tahribatlara yol açmaz, endişelenmeyin.

Fazla Banyo Yaparsa Üşütür

Çocuklar banyo yapmaktan hasta olmaz. Yazın her gün, kışın ise hafta üç kez banyo yapılması önerilir. Banyo yapınca daha çabuk büyürler. Neden mi? Çünkü banyodan sonra daha rahat ve uzun uyurlar da ondan. O yüzden onu yıkamaktan çekinmeyin. İlk aylarda biraz ağlayabilir ama zamanla suya alışacaktır ve içinden çıkmak istemeyecektir.

Pudra İsiliğe İyi Gelir

Pudranın isiliğe iyi geldiği yanlış bir düşünce değil. Ama toz pudralar yerine sulu pudralar seçilmeli. İsiliğin en iyi tedavi şekliyse çocuğu sık sık yıkamak.

Sıfıra Vurdurursak Saçları Gürleşir

Bu inanışın tıbben hiçbir geçerliliği yoktur! O yüzden boşuna çocuğunuzun saçlarını kazıtmayın. Özellikle kız çocuklarının saçlarını çok kısa kesmek, onların psikolojileri için olumsuz olacaktır. Özgüvenleri azaltabilir.

Bol Bol Güneşlenirse Kemikleri Güçlenir

Çok fazla güneşe maruz kalmak kemikleri güçlendirir mantığı tam olarak doğru değil. Zararlı ışınlarından etkilenmemek için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde çocuğunuzu güneşe çıkarmayın. Güneşe çıkarken de mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş losyonları ve kremleri sürün.

Biberon Ve Emziği Çok Seviyor

Aslında biberon ve emziği hiçbir çocuğa önermiyoruz. Biberon; bebekte 'meme başı şaşkınlığı'na yol açıyor ve anne göğsünden soğutuyor. Mamayla beslenmek zorunda kalan bebeklerdeyse, biberon en geç 2 yaşında bırakılmalı. Emzik de, damak yapısını bozabiliyor ve çocuğun enfeksiyon kapmasına yol açabiliyor.

Fitil Vereyim Rahatlasın

Çok zorda kalmadan ve doktor tavsiyesi olmadan ne fitil ne de ilaç kullanılmalı. Lütfen ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve reçetesinde yazdıklarını uygulayın. Tedaviyi yarıda kesmeyin.

Kaynak: Ajanslar

İlginizi Çekebilir

Şeker hastalığına şifa oluyor, kanı temizliyor, karaciğeri iyileştiriyor!

İbn-i Sina, Tıp Kanunu kitabında yüksek potasyum oranına sahip olan karahindiba bitkisinin şeker hastalığına iyi geldiğini belirtiyor. Peki İbn-i Sina'nın şeker hastalığı tedavisinde bile kullandığı, kitabında yer verdiği bu bitkinin faydaları nelerdir? İşte 'Karahindiba'nın faydaları ve detaylar...

Sabah aç karna limonlu su içmek zayıflatır mı?

Düzenli olarak sabahleyin aç karna içebileceğiniz limonlu su detoks karışımı hem kilo verme hem de sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Alzheimer riskini azaltmanın 7 yolu

Demans ya da bilinen adıyla bunama, Alzheimer ya da Lewy cisimli demans gibi beyni doğrudan etkileyen hastalıkların yol açtığı semptomlar için kullanılan genel bir tabirdir. Felç dahi, demansın nedeni olabilir. Yaklaşık 50 milyon insanın birlikte yaşadığı dejeneratif bir beyin hastalığı olan alzheimer kişinin geçmişini hatırlayamamasıdır. Alzheimer, yaygın olarak görülen bir demans türüdür ve hastalığın evrelerinin ilerlemesi yıllar alabilir.

Uzmanlardan ailelere sosyal medya uyarısı

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin ellerinden tablet ve akıllı telefonlar düşmezken, evde geçirilen süre artınca da sosyal medyada daha fazla zaman geçirildi, bu nedenle de uzmanlar aileleri uyardı.

Türkiye'de 39 ilaç için toplatılma kararı! İçlerinde en ünlü ağrı kesici de var

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) kas ve eklem ağrıları için kullanılan sprey ve kremlerin yer aldığı 39 topikal ürünün piyasadan toplatılmasına karar verdi.

Baş ağrısı yaşayanlar dikkat! İlaca artık son... Bu besin ağrıyı kesiyor

Uzman Biyolog Tuğçe Ağba Sevencan, baş ağrısı çeken kişiler için önemli tavsiyelerde bulundu.

TÜM HABERLER