© Dini Haberler 2020

Camiler, din ve sanatın kesişme noktası

Cami, İslam sanatının ve mimarisinin tezahür yeri olarak kabul edilir. Allah ile kul arasında bir ilişki kurmaya elverişli ve aynı zamanda ihtişam ve süsün yaratıldığı özel alan ve mekanda, insanın zihnini Yüce Allah'tan başka bir şey işgal etmez.

IQNA’nın raporuna göre, Cami, İslam şehirlerinin atan kalbi ve İslam mimarisinin en önemli yapılarından biridir, bu nedenle İslam sanatını teşvik etmede mimarinin ve özellikle cami mimarisinin rolünü incelemek büyük önem taşır. İran geleneksel sanatları yaşamla yakından ilgilidir ve insan deneyimlerinden türetilmiştir.İslam sanatı zaman ve mekânın ötesindedir ve kökleri tecerrüd alemine dayanır. İran'ın ve dünyanın bazı tarihi camilerinde kullanılan sanat, bu kutsal mekanların cazibesinin iç ve dış unsurların güzelliğine bağlı olduğunu göstermektedir. Ayrıca dünyadaki geleneksel İran sanatının mevcut eserleri, tüm tarihi dönemlerde insanların zevkli bir yaşamı tercih ettiğini göstermektedir.

Camilerde İslam dini ve sanatının kesişimi

İslam, insanın dikkatini canlılardaki güzellik ve süslemenin aralığına çeken ilk İlahi dindir. Camiler ve dini yapılar, İran mimari tarihinde her zaman İslam sanatı ve mimarisinin doruk noktası olmuştur. İran İslam mimarisinde şüphesiz cami mekanlarında yapılanma ve yenilikçilik yönleri onun tarihsel seyrinde yeni bir atmosfer yaratmak çok önemlidir.

Camilerin manevi atmosferinde renk ve ışık cümbüşü

Camilerde görülebilen sanatsal tezahürler koleksiyonuna kutsal sanat deniyor Camiler, önceki kuşakların geçmiş eserleri ve sanatı arasında ayrılmaz bir bağ oluşturdu. İslami camiler görsel güzelliğin bir tezahürü ve sembolik formların derin inançlarla birleşimi ve bağlantısının açık bir örneğidir.

Dinin sanatla pek çok ortak noktası vardır

Güzellik ve süsleme, güzel sanatlar kavramının ve özünün yorumlanması olarak kabul edilir. Dinin sanatla pek çok ortak noktası olduğu söylenebilir. İslam'ın sosyal yapıları olan camiler, geçmiş yüzyıllarda çok amaçlı olmuştur ve camilerin çeşitli siyasi, kültürel ve sosyal yönlerden çoklu etkisi öyledir ki, tüm insan ihtiyaçlarını karşılama gücüne sahiptir.

İslam mimarisi ve sanatında özellikle cami ve dini merkezlerde dekorasyon özel bir yere sahiptir. İslam mimarisinde ışığın rolü tezahür ilkesini vurgulamakta, caminin aydınlatılması ve camilerin ışık sisteminin güçlendirilmesi, irfani ve manevi semboller olmasının yanı sıra cami süslemeleri olarak kabul edilmektedir.

Müslüman mimarlar şevkle , camileri yeni bir tarzda inşa ederek, tarihi camileri dünyanın en güzel kültürel cazibe merkezleri haline getiren bu alanda benzersiz yenilikler yarattılar. Cami mimarisinin ihtişam ve görkemi , iman ve ilahi ilham dışında hiçbir kaynağı olmayan estetiğin bir göstergesidir.

Camiler, yüzyıllar öncesine dayanan Müslüman ibadethaneleridir.Bu yerler sadece kutsal kültür ve tarihe dalmakla kalmaz, bazıları dünyanın her yerinden ziyaretçi çekecek kadar güzelliklere sahiptir. Mimari gibi sanatsal etkiler, sıva, tuğla örme, çini döşemeler, hat sanatı ve çevre düzenlemesi, nesillerdir ve yüzyıllardır İslam sanatı için en saf ve en güvenli sığınak olmuştur.

Asya'nın en güzel camileri

Mekke, Mescid-i Haram  

Birçoğu için Mekke'deki Mescid-i Haram en kutsal, en eski ve en büyük camidir. Kabe bu caminin merkezinde yer alır ve her yıl yaklaşık iki milyon kişi bu camide hacca katılmak için toplanır. Mescid-i Haram sadece dünyanın en büyük camisi değil, aynı zamanda dünyadaki tüm Müslümanların odak noktasıdır. Ayrıca, Kabe'nin bulunduğu Mescid-i Haram 356.800 metrekaredir.

Kudüs, Al-Aksa Camii

Müslümanlara göre Mekke'deki Mescid-i Haram'dan sonra bu cami, kutsallık konusu haricinde güzelliği açısından da çarpıcıdır.

Suudi Arabistan, Mescid-i Nebevi

Mescid-i Aksa ve Mescid-i Haram’ın  yanındaki en önemli üç camiden biri Nebevi camiidir. İslam Peygamber (sav)’nin kabri burada bulunmaktadır. Müslümanların önemli ziyaret yerlerinden biridir.

İstanbul Sultanahmet Camii

  1. yüzyılda inşa edilen bu caminin, göğe yükselen 6 minaresi ve manzarasını çok ihtişamlı kılan birkaç kubbesi vardır. Bu bina, namaz saatleri dışında turistlere açıktır ve ziyaretçiler sergilenen mimari özelliklerin tadını çıkarabilirler.

Bu caminin duvarları çarpıcı mavi çinilere sahiptir ve huzurun emsalsiz olduğu dünyanın en güzel camilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Kudüs'teki Kubbet-üs-Sahra

Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan sonra İslam mimarisinin en eski ve en önemli eserlerinden biri olan bu cami, genellikle Mescid-i Aksa ile karıştırılıyor, çünkü çok yakınlar ve bazı âlimler, buranın Hz.Muhammed (sav) 'in miraca çıktığı  yer olduğuna inanıyor.

İstanbul, Süleymaniye Camii

Bu cami, Osmanlı Padişahı Sultan I. Süleyman'ın emriyle Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Bu bina İstanbul'daki en büyük ikinci cami ve şimdiye kadar yapılmış en büyük camilerden biridir ve bu caminin mimari tarzı Bizans ve İslam mimarisidir.

Pakistan İslamabad, Şah Faysal Camii

Bina bir Bedevi çadırını andırıyor ve tuhaf tasarımı ve mükemmel şekli ile hala Pakistan'ın en büyük camisi.

Malezya, Zaher Camii

Bu cami birçok kişi tarafından en güzel cami olarak biliniyor ve 1912'de inşa edilmiş ve her yıl Malezya'da Kur’an yarışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Şam, Emevi Camii

Yahya bin Zekeriya’nın bu kutsal camide gömülü olduğuna inanılıyor. Şam'da hayatta kalan tek Emevi binasıdır ve 12 yılda 12.000 işçi ile İranlı, Mısırlı, Romalı, Tunuslu ve diğer sanatçılar tarafından yeniden inşa edilmiştir.

Türkiye, Bursa Ulu Camii

Caminin yaklaşık 20 kubbesi vardır ve içindeki duvar resimleri yaklaşık 500 yıllıktır.

Malezya,  Kristal Camii

Bu cami kristal, cam ve çelikten yapılmıştır ve sınırlı kapasitesi nedeniyle eşsiz bir cazibe merkezidir.

Abu Dabi, Şeyh Zayed Ulu Camii

Abu Dabi'deki (Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti) Şeyh Zayed Ulu Camii, dünyadaki farklı kültürlerden İslami motifleri birleştiren mimari bir harikadır.

Bu cami, Mescid-i Haram, Nebevi Camii ve Al-Aksa Camii'nden sonra dünyanın dördüncü büyük camisidir ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin turistik yerlerinden biridir.

Çin,  Xi'an Ulu Camii

Çin'in şimdiye kadar bilinen en eski ve en büyük camilerinden biri olan Xi'an Ulu Camii, 742 yılında geleneksel Çin mimarisi ve İslam sanatı harmanlanarak kurulmuştur.

Malezya, Puchong Pardana Camii

Bu bina Malezya'nın en güzel camisi olarak tanıtılmış ve bu caminin su üzerinde yüzdüğüne inanılıyor ve bu yerde muhteşem ışık yansıması ile en güzel fotoğrafları çekebilirsiniz.

Malezya'daki Putra Camii

Bu büyük cami, Putrajaya Gölü'nün yanında yer alır ve desenli , pembe kubbesi, çarpıcı geleneksel ve modern tasarımıyla muhteşem bir mimariye sahiptir. Camide namaz vakitleri dışında gayrimüslim ziyaretçiler, Malay ve Ortadoğu mimarisinin kaynaşmasını görmek için caminin içini ziyaret edebilir.

Istanbul'da Ayasofya Camii

Cami başlangıçta Ortodoks Hristiyan Kilisesi, Roma Katolik Katedrali ve Osmanlı Camii olarak kullanılmıştır. Daha sonra Ayasofya Camii oldu ve bu bina yüzyıllar boyunca sadece depreme dayanıklı olmakla kalmadı, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu padişahlarının taç giyme törenlerine de tanık oldu.

Sultan Kabus Ulu camii

Delhi Ulu Camii

Şiraz, Nasır Al Mulk camii

Şiraz,  Şah Çeragh Camii

İsfahan'da İmam ve Şeyh Lütfullah Camii

Kum, Hz Fatıma Masume Türbesi

Yazd Ulu Camii

Şeyh Safi al-Din Erdebili Türbesi

Tebriz, Mavi Camii

Meşhed, Govherşad camii

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER