© Dini Haberler 2020

Zeytinin Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında kahvaltı, kahvaltının vazgeçilmezleri arasında ise zeytin bulunur. Krallara layık sofralar kurmak istediğinizde zeytinin türevleri mutlaka orada bulunur.

 Siyah zeytin, yeşil zeytin, dolma zeytin dediğimiz içine kırmızıbiber, salam gibi malzemelerin doldurulduğu zeytinler sık tüketilen zeytin çeşitleri arasındadır. Akdeniz ve Ege insanının kıskandıran gençlik formülünün tek cevabı olması, besleyici meyveler arasında ilk sıralarda yer alması, güne enerjik ve zinde başlamanıza yardım etmesi, vitamin ve mineral yönünden zengin olması gibi nedenler zeytini yüzyıllardır vazgeçilmez yapmaktadır.

Zeytingiller ailesine ait bu meyve Akdeniz iklimine uyum sağlayan, her mevsim yeşil rengini koruyan (diğer ifadeyle yapraklarını dökmeyen) bir ağaç türüdür. Bu nedenle hem Akdeniz’de hem Ege’de hem de Güney Marmara’da kolayca yetişmektedir. Zeytin ağaçlarının çok uzun yaşadığı bilinmektedir. Öyle ki nesilden nesle miras olarak bırakılabilecek en değerli ağaç türleri arasındadır. Çünkü dikildikten sonraki 5 yıl içinde iyi bakılmak koşuluyla meyve vermeye başlar.

Ancak bir zeytin ağacının en çok meyve verdiği en verimli dönemi 35 – 150 yaşları arasıdır. Bu ağacın boyu 10 metreye kadar ulaşabilmekte, ayrıca ortalama 1000 yıl kadar yaşamaktadır. Zeytin ağaçlarının bir başka özelliği de bir yıl çok meyve verirken diğer yıl daha az meyve vermesidir. Bunun nedeni ağacın bu yolla kendini dinlendirmesi ve diğer yıla hazırlamasıdır. Zeytin ağacının meyvesi zeytin olarak tüketilebileceği gibi bu meyvelerden yağ da elde edilebilir

 

Zeytinin Besin Değeri

100 gr yeşil zeytin (yaklaşık 50 adet);

* Yukarıdaki rakamlar USDA’in 2000 kalorilik diyeti baz alınarak oluşturulmuştur. Kişilerin vitamin, mineral, protein, kalori ve diğer besin ihtiyaçları sağlıklarına, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre farklılıklar gösterebilir.

Not 1: Eğer zeytin tuzla marine edilmişse 100 gr zeytin 1556 gr sodyum içerir ve bu oran günlük önerilen tuz tüketiminin %65’ine denk gelmektedir. Zeytinde bulunan tuz miktarını azaltmak için 2-3 kez sudan geçirebilirsiniz.

Not 2: Siyah zeytinin kalorisi yeşil zeytine göre daha yüksektir. 100 gr yeşil zeytinde 145 kalori bulunurken aynı miktar siyah zeytin yaklaşık 210 kalori içerir.

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Not: Burada verilen oranlamalar 40 – 50 adet zeytin üzerinden ve ortalama olarak çıkarılmıştır.

Zeytinin faydalarından bunca bahsedip zeytin yaprağından bahsetmemek olmaz.

Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Zeytin Yaprağı Nasıl Kullanılmalı?

Mevsimine uygun toplanarak kurutulmuş zeytin yaprakları ince ince kıyılır. Daha sonra 3 tatlı kaşığı kurutulmuş ve kıyılmış zeytin yaprağının üzerine 1 bardak kaynamış su eklenir. 10 dakika demlenmesi için beklenir. Sürenin bitiminde süzülerek içilir.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı ile Saç, Tırnak Bakımı

Zeytinyağının kullanım şekli uygulama yapacağınız alana göre şekil alır. Örneğin saça uygulaması farklı, tırnak bakımı için uygulaması farklıdır. Eğer zeytinyağıyla saç maskesi yapmak istiyorsanız isterseniz sadece zeytinyağını, isterseniz zeytinyağıyla beraber argan ve badem yağını karıştırarak özellikle saç diplerine sürün ve 2 saat kadar bekletin. Daha etkili olması için saçlarına bone takabilir ya da streçleyebilirsiniz.

Zeytinyağıyla tırnak bakımı yapmak istiyorsanız bir miktar zeytinyağını biraz ısıtarak tırnaklarınızın dipleri dahil olmak üzere her yerine yedirin ve yünlü bir eldiven giyerek gece o şekilde yatın. Sabah parmaklarınızı ılık suyla temizledikten sonra yumuşaklığın kalıcı olması için vazelinleyin.

Vücudunuzun genelinde zeytinyağının olumlu etkilerini görmek istiyorsanız salatalarda zeytinyağını kullanmaya özen gösterin.

Not 1: Zeytinyağını yemeklerinizde kullanmak istiyorsanız yemeklerin pişme aşamasının ilk anlarında yemeğe eklemek yerine pişmeye yakın ya da piştikten sonra eklemeye özen gösterin. Zeytinyağının yüksek ısıyı sevmediğiniz unutmayın. En iyisi yemek piştikten sonra bir miktar zeytinyağı eklemektir.

Not 2: Zeytinyağı ile ilgili faydaların tümü kalitesini bilip bu kaliteye güvendiğiniz asit oranı düşük yağlar için geçerlidir. Piyasada bulunan her zeytinyağı aynı değerlere sahip değildir.

Zeytin Hakkında Diğer Bilgiler

Zeytinin Tarihçesi

Zeytinin mitolojik döneme kadar uzanan tarihçesi vardır. Özellikle Yunan Mitolojisi’nde ayrı bir önemi bulunan zeytin “Tanrıların kutsal meyvesi”dir. Mitolojik hikayelerden günümüze kadar uzanan barışın simgesi de zeytin dalıdır.

İtalya, Yunanistan vb. pek çok Akdeniz ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de özellikle Ege Bölgesi’ndeki Ayvalık, Burhaniye, Erdek, Didim gibi zeytin yetiştirilen bölgelerde geleneksel olarak zeytin festivalleri yapılmaktadır.

Zeytin Nerelerde Yetişir?

Zeytin, bütün Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkelerde yetiştirilmektedir. Bununla birlikte Güney Avustralya’da, Kırım’da, Kaliforniya’da ve Orta Asya’da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Ülkemizde de özellikle Ege Bölgesinde, Güney Marmara’da ve Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir.

Zeytinin Toplanması ve Saklanması

Zeytin, Aralık, Ocak, Şubat aylarında toplanır. Meyvenin farklı toplanma şekilleri vardır. Bunlardan biri elle teker teker toplama yöntemiyken başka bir yöntemi de sopalarla silkeleme yöntemidir. Ancak bahsettiğimiz bu iki yöntemin eksileri vardır.

Elle toplama yöntemi çok zor, yorucu ayrıca fazla sayıda insan gücüne ihtiyaç duyan bir yöntemken sırık ve sopalarla silkeleme yöntemi hem ağaç üzerindeki meyvelere zarar verir, hem de sürgünler (ağaç üzerindeki taze filizler)fazlasıyla zarar görür.

Bu iki yönteme ek olarak tarama yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntem zeytin toplama işinde makineli tarıma geçişin örneğidir.

Zeytinin yaprakları işlenecekse mayıs ayından başlanarak sonbahar boyunca yapraklar toplanır, hem gölge hem de havadar bir yerde kurutulur ve işlenmeye hazır hale getirilir. Kaynak: İyi Gelen Yiyecekler

İlginizi Çekebilir

Şeker hastalığına şifa oluyor, kanı temizliyor, karaciğeri iyileştiriyor!

İbn-i Sina, Tıp Kanunu kitabında yüksek potasyum oranına sahip olan karahindiba bitkisinin şeker hastalığına iyi geldiğini belirtiyor. Peki İbn-i Sina'nın şeker hastalığı tedavisinde bile kullandığı, kitabında yer verdiği bu bitkinin faydaları nelerdir? İşte 'Karahindiba'nın faydaları ve detaylar...

Sabah aç karna limonlu su içmek zayıflatır mı?

Düzenli olarak sabahleyin aç karna içebileceğiniz limonlu su detoks karışımı hem kilo verme hem de sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Alzheimer riskini azaltmanın 7 yolu

Demans ya da bilinen adıyla bunama, Alzheimer ya da Lewy cisimli demans gibi beyni doğrudan etkileyen hastalıkların yol açtığı semptomlar için kullanılan genel bir tabirdir. Felç dahi, demansın nedeni olabilir. Yaklaşık 50 milyon insanın birlikte yaşadığı dejeneratif bir beyin hastalığı olan alzheimer kişinin geçmişini hatırlayamamasıdır. Alzheimer, yaygın olarak görülen bir demans türüdür ve hastalığın evrelerinin ilerlemesi yıllar alabilir.

Uzmanlardan ailelere sosyal medya uyarısı

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin ellerinden tablet ve akıllı telefonlar düşmezken, evde geçirilen süre artınca da sosyal medyada daha fazla zaman geçirildi, bu nedenle de uzmanlar aileleri uyardı.

Türkiye'de 39 ilaç için toplatılma kararı! İçlerinde en ünlü ağrı kesici de var

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) kas ve eklem ağrıları için kullanılan sprey ve kremlerin yer aldığı 39 topikal ürünün piyasadan toplatılmasına karar verdi.

Baş ağrısı yaşayanlar dikkat! İlaca artık son... Bu besin ağrıyı kesiyor

Uzman Biyolog Tuğçe Ağba Sevencan, baş ağrısı çeken kişiler için önemli tavsiyelerde bulundu.

TÜM HABERLER