Yeni Moda 'İslamcılık' Sahabe-i Kiram’a saldırmak
DİNİ HABERLERProf. Dr. Mustafa Demirci’nin Hz. Ömer ve Mugire b. Şube hakkında iftiraları
Gün geçmiyor ki, Allah’a, Resulüne ve Sahabe-i Kirama hakaret olmasın. Bugünlerde daha bir arttı. Hangi kaynaklardan beslendiği malum bu kişiler bir yerlerden kontrol ediliyormuşçasına organize bir şekilde Ehli Sünnet merkezli itikad, fıkıh ve tarih anlayışlarına saldırılarını artırdılar.
Bu saldırılarından biri de Derin Tarih Dergisi’nin Prof. Dr. Adnan Demircan editörlüğünde çıkarılan “Dört Halife Devri” özel sayısında Mustafa Demirci tarafından gerçekleştirildi.
Birileri, isminin başında akademik unvan olunca sahabeyi hatta Hz. Ömer’i bile hesaba çekme hakkını kendinde buluyor. Hatta Mustafa Demirci’nin hazırladığı “Arapların Dört Siyasî Dâhisinden Mugire b. Şube” başlıklı yazısında olduğu gibi Hz. Peygamberin yapıp etmeleri hakkında bile hadsiz yorumlar yapabiliyor.
Şöyle ki; Demirci Mugire b. Şube’nin biyografik hayatından nefret dili kullanarak bahsederken birden şu ifadelere yer veriyor: “Peygambere yakın olmayı başardı. Hz. Peygamber onun yeteneklerini kullandı.”
Kullanmak ne demek?
Ne anlaşılması gerekiyor buradan?
Oysa Allah Resulü bir işi ehline vermekte liyakat ölçüsünü esas alır.
Kimseyi kullanmaz.
Burayı geçelim. Çünkü Mustafa Demirci’nin asıl mevzuu ve imza attığı rezillik çok daha başka. Adaletini küfrün bile hayranlıkla takdir ettiği Hz. Ömer’i iltimas yapmakla, vahiy katiplerinden Mugire B. Şube’yi ise sayısız iftira ile suçlayan yazı şu:
“Mugire’nin Kadın İhtirası
Çokça evlilik yapıp boşanan biri olduğu haber verilen Mugire B. Şube’nin(r.a) bu yanına işaret eden şöyle bir rivayet naklonulur: “Bir hanımı olan eşi; hastalanınca o da hastalanır hayız görse o da hayız görür (birlikte olamazlar), iki eşi olan da iki ateş arasında (kalır) tutuşur.”
Hatta hanımların adedi dörde varınca yeniden evlenmek için onları boşamayı kendisini adet edindiği rivayetler arasındadır. Bu evliliklerinin çoğunu toplumun itibarlı aileleri ile yapmıştı. Bunlardan üçü Muaviye’nin kız kardeşleri Ebu Sufyan’ın kızlarıdır. Kadınlara karşı doymaz ihtirası vardı. Rezilane bir zina fiili yüzünden Hicri 17 yılında muhakemesi aslında o kadar haşin olan Hazreti Ömer’in iltiması ve delillerin yetersizliği sebebiyle bir komedi şeklinde bitmiş olmasına rağmen zina iddiasıyla aleyhine şahitlik yapılınca Hazreti Ömer kendisini Basra Valiliğinden azletti. Azledildi fakat bununla artık partiyi tam kaybetmiş olmuyordu. Nihavent Savaşı’nda temayüz etti; hemen bunu müteakip daha 21 yılında Ammar b. Yasir’in halife olarak Hazreti Ömer onu Kûfe’ye tayin etti. Medain ve Azerbaycan fetihleri(22/642) onun valiliği esnasında yapıldı.”
Aynı yazının farklı bir yerinde akademisyenliği zorbalık ve iftira haline çeviren şu ifadeler ise kan dondurucu türden: “Sonunda Mugire yalan dolanla işini idare etti, ölünceye kadar gasbettiklerinin keyfini sürdü.”
Mustafa Demirci Kimdir?
Selçuk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi. Üniversitede İslam Medeniyet Tarihi, İslam Tarihi, Mezuniyet Araştırmaları Ve Uygulamaları gibi dersler veriyor.
Kaynak: Derin Tarih Dergisi, “Dört Halife Devri” Özel Sayısı, s.130-133
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Kur’an-ı Kerim’in toplumdaki kadın sorunlarına çözümü
İslam, kadın ve erkek arasındaki doğal farklılığa, her birinin dünya sistemi ve toplumdaki yerine dikkat çeker. İhtiyaçlarına teveccüh ederek cinsiyeti daha az öne plana çıkarmıştır.
Haydi çocuklar Kur’an’a koşun
Camilerde Kur'an kurslarına kayıtlar başlıyor. 3 Temmuz - 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitimle çocuklar İslami bilgileri öğrenecek, manevi yönlerini geliştirecekler.
Diyanet 2022'de rekor kırdı! 48 yılın en yükseği
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılında hafızlık rekoru kırdı. Geçtiğimiz yıl 12 bini aşkın hafızlık talebesi icazet belgesi alırken 1975’ten bu yana yetiştirilen hafız sayısı ise 200 bini geçti.
Namazın karakter gelişimi üzerindeki etkisi
Esma Sayın, bir ibadet olarak namazın kişiliğin ve kimliğin gelişimi üzerindeki tesiri hakkında kapsamlı bir makale kaleme almış.
Eğitimde hedef sorunu ve öğretmenlerin sorumlulukları
Mehmet Ali İlkaya, 22 yıllık öğretmenlik tecrübesinden hareketle eğitim programları ve öğretmenlerin sorumlulukları üzerine fikir yürütüyor.
Kur’an-ı Kerim’in en uzun ayeti neden bahsediyor?
Kur’an-ı Kerim’deki en uzun ayet, yasal konular ve ticari belgelerin nasıl düzenleneceği ile ilgilidir. Bu ayet, İslam’ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir.