Türkiye Arapça’da dünya üssü olacak
GÜNCELPek çok ülke vatandaşının Arapça\'yı öğrenmek üzere kapısını ilk çalacağı yer, Şam değil Türkiye olacak. Hem mültecilere istihdam sağlamak hem de farklı ülkelerin eğitim talebini karşılamak üzere çalışma başlatan Türkiye, Arapça dil eğitiminde dünya üssü haline gelecek.
Suriye'de savaş başlamadan önce Şam, Arapça dil eğitiminin merkeziydi. Savaş başladıktan sonra ise Arapça dilini öğrenmek isteyenler yeni arayışlara girdi. Konuyla ilgili Türkiye önemli bir proje geliştirdi. Projeyle, Türkiye'nin Arapça dil eğitiminde dünya üssü haline gelmesi öngörülüyor.
EĞİTİM MERKEZLERİ KURULACAK
Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle yurtlarından olan ve birçoğu mülteci durumunda bulunan Suriyeli Arapça öğretmenleri Türkiye'de çalışabilecek. Suriyeli öğretmenler için istihdam imkanı yaratacak Arapça eğitim merkezleri Türkiye ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacak. Türkiye'nin eğitim turizmine de katkı sağlaması planlanan projenin, uluslararası öğrenci sayısını arttırmasına katkı sunması bekleniyor. Halen dünya üzerinde pek çok ülkeden uzmanlar Arapça öğrenmek üzere sıraya girmiş durumda. Türkiye, bu ihtiyacı mülteciler üzerinden kapatacak.
MÜLTECİ ÖĞRETMENLER ÇALIŞACAK
Suriyelilere çalışma izni getiren düzenlemenin ardından Suriyeli öğretmenlerin Türk eğitim sistemi içerisinde yer alabilmesinin de önü açıldı. Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin Arapça eğitimci ihtiyacı da Suriyeli Arapça öğretmenleri tarafından karşılacak. Çalışma izni alan Suriyeli Arapça öğretmenleri, imam-hatip liseleri ve imam hatip ortaokullarında ücretli olarak Arapça derslerine girebilecekler. Arapça öğretmenleri dışında diğer öğretmenler de Suriyeli öğrencilerin eğitiminde aktif görev alacak. Halen eğitime devam eden 310 bin mülteci öğrenci kendi dillerinde eğitim imkanına erişecek. Mülteci öğretmenler, il milli eğitim müdürlüklerinden yeterlilik belgesi almaları halinde il çalışma müdürlüğüne giderek çalışmak istediğini belirtecek ve istihdamlarına başlanacak. Çalışma izni alan Suriyeli öğretmenler geçici eğitim merkezlerinde sigortalı olarak istihdam edilecekler.
Arap ülkelerinin çağrı merkezi
Hükümet, hem Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak hem de mültecileri çalışma hayatına kazandıracak bir başka önemli projeyi daha uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Proje kapsamında Hükümet, Hindistan'da yer alan İngilizce call center merkezlerini araştırmaya başladı. Birçok uluslararası şirketin çağrı merkezi Hindistan'da bulunuyor. Hindistan ekonomisine büyük girdi sağlayan model önemli oranda istihdam yaratıyor. Özellikle İngiltere'deki şirketler için çağrı merkezi üssü konumunda olan Hindistan'da tek bir çağrı merkezi şirketinde bile binlerce kişi çalışıyor. Türkiye, Hindistan'da uygulanan bu modeli Arap ülkeleri için Türkiye'de devreye sokmaya hazırlanıyor. Böylece, Arap yatırımcının bulunduğu Türkiye, Arap şirketlerin çağrı merkezi üssü haline gelecek. Kaynak: Yeni Şafak
İlginizi Çekebilir
Bir belediye niye ahlaksızlığı dayatır?
Üsküdar Belediyesi kadın-erkek ayrı hizmet veren bir havuz tesisini karma hale getirdi.
Hepimiz, bizi özgürleştirdikleri için onlara borçluyuz
Ahmed El-Şara(Muhammed El Cewlani) ile fotoğraf çekinmek isteyen ve daha sonra medyada gündem olan kızın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama yaptı.
Diyanet'in fetvası akıllara geldi! Emekilere 20 bin lira verecekler
Diyanet'in caiz olmadığını bildirerek onay vermediği banka promosyonlarıyla ilgili yeni rakamlar ortaya çıktı.
Siyer Yarışmasına katılanlara 100 bin TL'lik ödül
Heyecanla beklenen 'Siyer Yarışması' hazırlıkları sürerken Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörü Fevzi Aydın, Batman merkezde bu yarışmaya katılıp da genel ödüller için dereceye girmemiş olanlara her kategori için 10 kişiye ekstra altınların da olduğu ödül verileceğini duyurdu.
İstanbullu çocuklardan Gazze'ye direnişe bin selam!
Fatih Camiinden Saraçhane'ye yapılan yürüyüşte çocuklar Gazzeli kardeşleriyle dayanışma mesajı verdi.
Sosyal medyada çocuklar, Yasaklar ve yeni düzenlemeler
Türkiye, 13 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımını kısıtlamaya hazırlanıyor. Peki, bu sadece Türkiye’de mi oluyor? Dünya genelinde çocukları dijital dünyada korumak için hangi önlemler alınıyor? Gelin, birlikte bakalım.