© Dini Haberler 2020

TDV\'ye İnsani Yardım Danışmanlık Statüsü Verildi

DİYANET HABER-Türkiye Diyanet Vakfı 14-15 Nisan 2016 tarihinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesinde İnsani Yardım Danışmanlık Statüsü elde etti. İslam âleminin hükümetler arası en büyük örgütü olan Teşkilatın bu zirvesi 56 üye ülkenin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  

Türkiye Diyanet Vakfı İslam İşbirliği Teşkilatı İnsani Yardım Danışmanlık Statüsü

Türkiye Diyanet Vakfı 14-15 Nisan 2016 tarihinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesinde İnsani Yardım Danışmanlık Statüsü elde etti. İslam âleminin hükümetler arası en büyük örgütü olan Teşkilatın bu zirvesi 56 üye ülkenin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.

İnsani yardım alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının himayesinde gerçekleştirilen bu toplantılar mağdur durumda olan dünya halklarının ihtiyaçlarının karşılanması için stratejiler belirlemek, sorunlara çözüm üretmek ve Teşkilata üye ülkeler marifetiyle yardım organizasyonları gerçekleştirmek için düzenlenmektedir.  

Konferanslarda özellikle insani yardım çalışmalarının yönetilmesi, sivil toplum kuruluşlarının insani yardım faaliyetlerinde yeni işbirliği alanlarının belirlenmesi, alanlarına mahsus tecrübe aktarımı ve insani yardım çalışmalarındaki zorluklara, tehditlere, krizlere çözüm yolları üretilmesi hedeflenmektedir.

Türkiye Diyanet Vakfı Nisan 2016’da elde ettiği danışmanlık statüsü ile savaş, kriz ve yoksulluğun olduğu ülke ve bölgeler ile ilgili elde ettiği bilgiyi İİT ile paylaşma, işbirliği, koordinasyon ve istişare yapma imkanı bulacaktır. Muhtaç insanlara yardım götürmenin yanında insanları yardıma muhtaç hâlden kurtarmak için ürettiği kalıcı projeleri de çözüme yönelik olarak sunabilecektir. İnsani yardım alanında İİT toplantılarına katılacak olan Vakfımız İİT organları tarafından tanınacaktır.

 

İslam İşbirliği Teşkilatı

5 Eylül 1967 yılında Fas’ın başkenti Rabat’ta, Mescid-i Aksa’nın kundaklanması üzerine İslam ülkeleri bir araya gelerek, Müslümanları tek bir çatı altında toplamak amacıyla İslam Konferansı Örgütü’nü kurma kararı aldı.

 

1970 yılında ilk defa Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde İslam Dışişleri Bakanları Konseyinde toplanan kurul, Genel Sekreterliğin oluşturulmasına ve merkezinin Kudüs’ün özgürlüğüne kavuşacağı güne kadar Cidde olmasına karar verdi. 2011 yılında Astana’da düzenlenen 38. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde kuruluşun adı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirildi.

Teşkilatın Misyonu ve Vizyonu:

Üye Ülkeler:

Teşkilata üye 57 ülke bulunmaktadır; Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Brunei, Burkina-Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kornorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün ve Yemen’dir (Suriye üyeliği 14-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen IV. Olağanüstü İTT Zirvesi’nde askıya alınmıştır.)

Teşkilata üye ülkelerin yanında gözlemci ülke ve kurumlar da bulunmaktadır. Gözlemci ülkeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya ve Tayland, gözlemci kuruluşlar Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (Economic Cooperation Organization/ECO), Birleşmiş Milletler (United Nations/UN), Bağlantısızlar Hareketi (Non-Aligned Movement/NAM), Arap Birliği/Arap Ligi, Afrika Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlemonto Birliği (Parliamentary Union of the OIC Member States/PUOICM), Moro İslami Kurtuluş Cephesi (Moro Islamic Liberation Front/MILF)’dir.

Üye ülkeler zirve toplantılarına coğrafi gruplar (Arap, Asya ve Afrika) esasında dönüşümlü olarak ev sahipliği yapmaktadır. Kuruluşundan bugüne kadar çeşitli üye ülkelerin ev sahipliğinde 13 İslam zirvesi, 4 olağanüstü zirve düzenlenmiştir. 13. zirve toplantısı, dönem başkanlığını Mısır’dan Türkiye’nin devralması üzerine 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşmiştir. Türkiye’nin devraldığı dönem başkanlığı 2019 yılına kadar devam edecektir.

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi, 14-15 Nisan 2016

14-15 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşen zirvenin başlığı “Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma Toplantısı” olarak belirlenmiştir. Türkiye’nin dönem başkanlığını devraldığı Teşkilatın 13. Zirvesinde, üye ülkelerden 21 devlet başkanı, 6 hükümet başkanı, 9 başkan ve başbakan yardımcıları, 12 bakan ve Kırım Tatarları ile Arakanlı Müslümanlar ağırlandı.

Zirvede, Türkiye Diyanet Vakfı, Projeler ve Dış Hizmetler Müdürlüğü marifetiyle takip edilen Vakfımızın Teşkilat nezdinde İstişari Statü kazanması hususundaki başvurusu kabul edildi. Statüyle Vakfımıza, İslam İşbirliği Teşkilatının gerçekleştirdiği toplantılara katılma, sunum yapma, dünyanın farklı bölgelerinde insani yardım faaliyetlerinde öncü rol oynama gibi olanaklar sağlayacaktır.

Zirvede ayrıca gelecek 10 yıl için çeşitli alanlarda hedefler koyan “İİT-2025: Eylem Programı” belgesi de kabul edildi. Eylem programında, İslam İşbirliği Teşkilatının kuruluş yılından bu yana gündeminde olan esasi hedeflerinin yanında 2025 yılına kadar uygulanması amaçlanan 18 madde belirlendi.

İslam İşbirliği Teşkilatının Genel Hedefleri

2025 Eylem Planında belirlenen başlıklar

Filistin ve Kudüs, terörle mücadele, radikalleşme, islamofobya, mezhepçilik, ölçülülük, dinler arası diyalog ve uyum, barış ve güvenlik, çevre, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, yoksullukla savaşma, ticaret, yatırım ve finans, tarım ve gıda güvenliği, iş, altyapı ve sanayileşme, bilim, teknoloji ve yenilik, eğitim, sağlık, kadınları güçlendirme, ilerletme, aile refahı ve sosyal güvenlik, ortak İslami insani eylem, insan hakları, iyi yönetim ve sorumluluk, medya ve kamu diplomasisi, bilgi ve iletişim teknolojisi, dijital bilgi yapısı, İslam işbirliği teşkilatı kurumsal reformlar başlıklar arasındadır.

İslam İşbirliği Teşkilatı 2025 Eylem Planı

  1. Yapılan anlaşmalara, sözleşmelere, beyannamelere göre düzenlenen İİT 2025 Eylem Planı, 2005’te kararlaştırılan 10 yıllık eylem planının ikinci aşamasıdır.
  2. İİT 2025 Eylem Planı, üye ülkeler arasında birliği ve dayanışmayı sağlamayı, halklarının gelişimini, uluslararası alanda ortak ilgi alanlarını keşfetmeyi ve İslam’ın imajını iyileştirmeyi hedeflemektedir.
  3. Teşkilatın asıl konusu, İsrail’in Filistin ve Arap bölgelerindeki işgalidir. Bu konu BM çözümleri, uluslararası ve yerel girişimler sonucu işgalin sona ermesine bağlı olarak OIC gündeminde kalacaktır.
  4. Suriye, Irak, Libya’daki çatışmaların bitmesi, aynı zamanda Afganistan, Yemen, Somali, Mali ve Fildişi Sahillerinin yeniden yapılanması, üye ülkelerdeki Müslümanlar ve üye olmayan ülkelerdeki Müslüman azınlıkların sorunlarına çözüm bulunması yönünde kararlar alınacaktır.
  5. Teşkilat tüzüğü kültürel ayrımcılıktan uzak, bilim-teknoloji, kadın haklarının geliştirilmesi ve çocukların yetiştirilmesine uygun koşulların oluşturulmasına öncelik gösterecektir.
  6. Kalkınma için barış gereklidir, bu sebeple OIC, İslam dünyasında ve ötesinde barış, emniyet ve kalkınmayı sağlamayı hedeflemektedir.
  7. Teşkilatın ajandası mevcut olan insan gelişimine, sosyo-ekonomik güçlenme, sağlık, iyi yönetim, insan hakları, su ve sanitasyon gibi alanlar eklenerek genişletilmiştir.
  8. Üye ülkelerin ortak kültürel değerleri, inançları ülkeleri sarsılmaz bir şekilde birbirine bağlar. Bu sebepten ortak İslami eylem, teşkilatın iskeletini oluşturmaktadır. Yanıt bekleyen pek çok sorundan dolayı teşkilat bölgesel ve ulusal düzeyde partnerler ile işbirliklerini onaylamaktadır.
  9. Politik ve ekonomik gelişim için İİT 2025 Planı, üye ülkeler, uluslararası paydaşlar ve işbirliği yapan kurumlar tarafından yenilenmiştir. Sürdürülebilir kalkınma için 2030 gündemi belirlenmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
  10. 10 yıllık eylem planı, Cidde’de 18-19 Haziran 2014’te yapılan dışişleri bakanları toplantısında kabul edilmiş, bu plan teşkilat alt kurumlarından istenen verilerle oluşturulmuş, 2015 yılı içerisinde yapılan görüşmelerle son şeklini almıştır.
  11. İİT 2025 Eylem Planı, giriş ve iki bölüm olarak ayrılmıştır. İlk bölüm 18 maddenin öncelik verilecek alanlar olarak seçilmesinin gerekçelerini tartışmaktadır. İkinci bölüm ise öncelikli alanların geliştirilmesi yönünde, paydaş ve teşkilat alt kurumlarının sunduğu sonuçlara göre stratejik hedefleri açıklamaktadır.

İlginizi Çekebilir

Hocamızın yanındayız!

ÇEDES programı kapsamında okullarda ‘manevi danışmanlık’ yapan din görevlilerinin sistematik bir şekilde hedef alınmasına Mil-Diyanet Sen’den sert tepki geldi.

BİR MÜFTÜYE İFTİRA ATMAK BU KADAR KOLAY OLMAMALI

Bir okulda din derslerine giren Şanlıurfa’nın Akçakale ilçe Müftüsü, çirkin bir iftiraya maruz kalarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

Siz hangi milletten hangi dindensiniz

Diyanet-Sen Balıkesir Şube Başkanı Mehmet Akif Gerboğa, KKTC' de Din Görevlisi Ahmet İşçi'nin yaz Kur’an Kursu’nda çocuklara Kur’an öğrettiği için polis tarafından tutuklanmasını ve yapılan hukuk dışı uygulamayı şiddetle kınadığını belirterek “49 yıl önce Kıbrıs Barış Harekatı ile Türk askeri, adayı Yunan işgalinden kurtardı ancak bir kesimi Milletine ve İslama düşmanlıktan kurtaramadık” dedi.

İHL’DEN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM KAMPANYASI

6 Şubat tarihinde Türkiye yüzyılın felaketiyle sarsıldı.  Aziz Türk Milleti bu yaraları hız bir şekilde sarmak adına yoğun bir çabanın içerisindedir. Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu’da bu kapsamda önemli bir kampanya başlatarak deprem bölgesine yardım etmeyi amaçlıyor.

Menzil Cemaati kapılarını depremzedelere açtı!

Menzil Cemaati, Adıyaman'daki depremzedeler, Menzil Köyü'nde bulunan Buhara Evleri'nin kapılarını açtı. Depremzedeler tam kapasite ile evlerde misafir edilmeye başlandı.

Kur'an'ı yakan kafir cezasız mı kalacak?

Mil-Diyanet Sen Giresun Şubesi Başkanı Celalettin Ocak, İsveç'teki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i 'ifade özgürlüğü' bahanesine sığınarak yakan Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan’a tepki gösterdi. 

TÜM HABERLER