© Dini Haberler 2020

Sultanahmet Camii 399'ncu yıldönümü

Osmanlı Devleti'nin en büyük miraslarından Sultanahmet Camii, hizmete açılışının 399. yıldönümünü yaşıyor.

Osmanlı Devleti'nin en büyük miraslarından, eşsiz güzelliğe sahip, İstanbul’un gözde mabetlerinden biridir Sultanahmet Camii.

İznik çinileri ile bezeli olduğu için Avrupalılar tarafından Blue Mosgue (mavi camii) olarak adlandırılan bu muhteşem göz alıcı yapının hikâyesi de oldukça ilginç.

Seyretmeye doyamadığımız bu selatin caminin hikâyesiyle, gelin birlikte bir döneme tanıklık edelim.

Hikâyeye göre, dönemin padişahı Sultan 1. Ahmet yaptırmak istediği caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'ya minarelerin altından yapılmasını emretmiştir. Fakat altından yapılacak minarenin devlet bütçesini aşacağını bilen Mehmet Ağa, bu emri güya yanlış işiterek, "altın" sözcüğünü "altı" yaparak, camiyi 6 minareli inşa ettirmiştir.

Yine rivayete göre ihtişamıyla herkesi büyüleyen bu cami o dönemde tepki de toplamıştır; çünkü o dönemde altı minaresi olan tek mabet Kâbe'dir ve bu durumun kutsal mekâna saygısızlık olduğu dillendirilmiştir.

Bunun üzerine mimarı huzuruna çağıran padişah, caminin kaç minareli olduğunu sorar. - "Altı", cevabını alan padişah, Kâbe’nin kaç minaresi olduğunu sorunca, mimar durumu fark eder ve Kâbe’ye doğru yola koyulur. İki yıl sonra padişahın huzuruna çıkan mimar, Kâbe’nin artık yedi minaresi olduğunu söyler.

Osmanlı padişahı 1. Ahmet tarafından yaptırılan Sultanahmet Camii bugünkü hesapla 1 milyon 510 bin altına mal oldu. Masrafını padişah kendi hazinesinden karşıladı.

Sultanahmet Camii, birçok eşsiz özelliğe sahiptir. Minarelerinin üzerinde farklı süslemeler vardır. Bir tanesinin üzerinde sevgi figürleri vardır. Kapılarının birçoğu bronzdur. Çiniler mavi renkte ve çok güzeldir. Ünlü seyyahımız Evliya Çelebi, Sultanahmet Camii’nin tavanında asılı avizelerin yüz mısır hazinesi değerinde olduğunu yazmıştır.

Sultanahmet Camii, Osmanlı döneminde din ile devletin buluştuğu yerdi. Çünkü törenler bu meydanda yapılıyordu. Zafer ve şehzade sünnet merasimleri, elçi kabulleri, padişahın katıldığı mevlitler hep bu cami ve etrafındaki meydanda yapılıyordu. Sultanahmet Camii yapılmadan önce resmi törenler at meydanında yapılıyordu. 

Osmanlı’dan günümüze kalan en görkemli yapılardan birisi kuşkusuz Sultanahmet Camii’dir. İnşa edildiği meydana adını veren bu etkileyici yapı Sultan 1. Ahmet’in mirasıdır. Açıldığı tarihten itibaren halife sultanın güç ve ihtişamının sembolü olmuştur. Kaynak: Ülke Haber

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER