Prof. Dr. Rahmi YARAN'ı Tanıyalım
DİNİ HABERLERProf. Dr. Rahmi YARAN Özgeçmişi...
Prof.
Dr. Rahmi YARAN Özgeçmişi..
. 2 Ağustos 1951’de Fatsa/Ordu’da doğdu. İlkokulu köyünde bitirdikten sonra girdiği Tokat İmam-Hatip Okulu’ndan 1969’da mezun oldu.
Fatsa Kurtuluş Mahallesi Camii’nde on ay kadar imamlık yaptıktan sonra 1970 yılında öğrenime başladığı Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nü 1974 yılında bitirdi ve aynı yıl Temmuz ayında Kastamonu İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni olarak göreve başladı.2 Ağustos 1951’de Fatsa/Ordu’da doğdu. İlkokulu köyünde bitirdikten sonra girdiği Tokat İmam-Hatip Okulu’ndan 1969’da mezun oldu.
Fatsa Kurtuluş Mahallesi Camii’nde on ay kadar imamlık yaptıktan sonra 1970 yılında öğrenime başladığı Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nü 1974 yılında bitirdi ve aynı yıl Temmuz ayında Kastamonu İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni olarak göreve başladı. Askerlik hizmeti için ara verdiği öğretim hayatına 1977 Mart’ından itibaren Ordu/Kumru İmam-Hatip Lisesi Müdürü olarak devam etti. 1980 Aralık ayında kurum değiştirerek Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul-Haseki Eğitim Merkezi’ndeki 3.
Dönem İhtisas Kursu’na katıldı. Kursun bitimi ile aynı merkeze önce asistan, sonra öğretmen oldu. Haseki Eğitim Merkezi’ndeki görevi 1993 yılına kadar devam etti.
Bu arada 1985–1987 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığınca Bilgi Görgü Artırma amacıyla Kahire’ye gönderildi ve iki sene müddetle orada serbest araştırmacı olarak ilmî çalışmalar yaptı. Aynı süre esnasında daha önce Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde başladığı İslam Hukuku Yüksek Lisans tezini tamamladı (1987) ve doktora çalışmalarına başladı. 1993 yılında öğretim görevlisi olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine naklen atandı.
İslam Hukuku alanındaki doktorasını 1994 yılında bitirdi. 2003–2004 Öğretim Yılında Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslamî İlimler profesörü olarak görev yaptı. Bu esnada ayrıca Özel Azerbaycan Üniversitesi Hukuk ve Uluslar arası (Beynelhalk) Hukuk Fakültelerinde “Müselman Hukuku” dersleri okuttu.
2008 yılı Ocak ayında doçent, 2013 yılı Eylül ayında profesör oldu. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’ne yazar, ilmî redaktör ve Bilim Heyeti üyesi olarak katkıda bulunmuştur. 27 Kasım 2011 tarih ve 28125 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan kararname ile İstanbul müftüsü olarak görevlendirilen Prof.
Dr. Rahmi YARAN evli ve üç çocuk babasıdır..
Kaynak [ Okunma Sayısı: 2 ]
İlginizi Çekebilir
Kur’an-ı Kerim’in toplumdaki kadın sorunlarına çözümü
İslam, kadın ve erkek arasındaki doğal farklılığa, her birinin dünya sistemi ve toplumdaki yerine dikkat çeker. İhtiyaçlarına teveccüh ederek cinsiyeti daha az öne plana çıkarmıştır.
Haydi çocuklar Kur’an’a koşun
Camilerde Kur'an kurslarına kayıtlar başlıyor. 3 Temmuz - 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitimle çocuklar İslami bilgileri öğrenecek, manevi yönlerini geliştirecekler.
Diyanet 2022'de rekor kırdı! 48 yılın en yükseği
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılında hafızlık rekoru kırdı. Geçtiğimiz yıl 12 bini aşkın hafızlık talebesi icazet belgesi alırken 1975’ten bu yana yetiştirilen hafız sayısı ise 200 bini geçti.
Namazın karakter gelişimi üzerindeki etkisi
Esma Sayın, bir ibadet olarak namazın kişiliğin ve kimliğin gelişimi üzerindeki tesiri hakkında kapsamlı bir makale kaleme almış.
Eğitimde hedef sorunu ve öğretmenlerin sorumlulukları
Mehmet Ali İlkaya, 22 yıllık öğretmenlik tecrübesinden hareketle eğitim programları ve öğretmenlerin sorumlulukları üzerine fikir yürütüyor.
Kur’an-ı Kerim’in en uzun ayeti neden bahsediyor?
Kur’an-ı Kerim’deki en uzun ayet, yasal konular ve ticari belgelerin nasıl düzenleneceği ile ilgilidir. Bu ayet, İslam’ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir.