Liseye girişte yeni sistem açıklandı
EĞİTİMMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz liseye giriş sınavında soru sayının 90 sınav süresinin ise 135 dakika olacağın ve sadece 8. sınıftan soru sorulacağını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liselere giriş için yenilenen sistemin detaylarını açıkladı.
Eğitim bölgeleri oluşturduklarını söyleyen Bakan Yılmaz, şu an çalışmaların sürdüğünü ve bu bölgelerin aralık ayında oluşacağını aktardı.
Sorular 8'inci sınıftan sorulacak
Yılmaz, "Bütün müfredatımız öğrencilerimizin genel yeteneğinin ölçüleceğini ifade ettik. Geçmiş yıllara dönerseniz bu dershaneciliği, ilave kaynakları aramaya iter diye bir görüş geldi. Biz bunu haklı gördük. Dolayısıyla bu sistemde sadece 8'inci sınıflardan soru soracağız. Okullarımızın kitabı, müfredatı, kazanımları doğru çıkacak. Biz bir önceki açıklamamızda 60 soru soracağımızı açıklamıştık. Biz bunu yaparken öğrencilerimiz ortaokula, liseye geçeceklerdi. Bir de liseyi bitirip üniversiteye geçenler vardı. Aynı soruyu sorarsanız bu doğru olmazdı. Üniversite için soru sayısı artınca, biz de artırdık. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dilden soracağız. TEOG da çıkan sorular da bu dağılıma eşitti. 135 dakika verilecek. Tek oturumda olacak. 90 soru 135 dakikada yanıtlanacak." dedi.
Yüzde 10 sınavla yerleşecek
Yeni sistemde yüzde 90 öğrencinin kendi adresine dayalı, bölgesindeki okullara kaydedileceğini belirten Yılmaz, isteyen öğrencinin sınava gireceğini, ancak öğrenci sayısı yüzde 10'a tekabül eden bir grubu sınavla öğrenci alan okullar statüsüne getireceklerini ifade etti.b
Yılmaz, "Fen liseleri, proje okulları, sosyal bilimler liseleri. Bütün vatandaşlarımız bizzat yaşamışlardır genelde lise neden tercih ediliyor. Evlatlarımız daha iyi bir yükseköğretim kurumuna kayıt olabilsinler diye. Her ilde, her ilçede üniversiteyi kazananlar var. İlçemizde fen lisesi, sosyal bilimler, proje okulu yok, ancak ya sizin ya da komşunuzun oğlu mühendisliği kazandı. Her okul bizim için özellikli, her okula daha çok önem vereceğiz. Bir yıl sonunda görülecek ki, sınavla öğrenci alan liseler ne kadar üniversiteye öğrenci taşıyabiliyorsa, sınavla girilmeyen liseler de bu kadar öğrenci sağlamakta. Her öğrenci, her okuldan girebilir. Mevcut sistemde öğrencinin başarısı, biraz daha öne çıkmış öğrencileri okula alıyordunuz." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimi açıklandı
Millî Eğitim Bakanlığınca 2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimi açıklandı.
Yeni müfredatta köklü değişiklikler! İşte herkesin merak ettiği tüm detaylar...
Yeni eğitim ve öğretim döneminde uygulanacak yeni müfredata, yüzde 35 oranında seyreltme yapılırken bileşen sayısının azaltıldığı okul öncesi eğitim müfredatı, her bir alanda ortalama yüzde 50 oranında sadeleştirildi.
MEB'den YKS duyurusu! Ülke genelinde deneme sınavı var
YKS'ye Doğru 2024 Türkiye geneli çevrim içi YKS deneme sınavı, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Materyal web sitesi üzerinden yapılacak. TYT deneme sınavı 25 Mayıs, AYT denemesi 26 Mayıs, YDT denemesi ise 27 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.
MEB Ortak Sınav tarihleri belli oldu
Millî Eğitim Bakanlığınca ülke genelinde 6 ve 9. sınıflar için yapılacak ortak sınavlara ilişkin konu soru dağılım tabloları yayımlandı.
Bakan Tekin'den müfredat açıklaması! Yeni lise geliyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretim programlarında bir değişiklik planladıklarını ve bu kapsamda müfredatı revize edeceklerini söyledi.
30 Ekim Pazartesi günü okullar tatil
Cumhurbaşkanı Erdoğan, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerin 1 günlüğüne tatil edildiğini açıkladı.