© Dini Haberler 2020

Kusursuz bir iftar sofrası hazırlamanın incelikleri

Konu iftar olunca, her zamankinden daha fazla telaş yapmamız normal. Tam zamanında çoğu şeyin sıcak olarak sofrada olması gerekiyor. İşte çok kısa zamanda iftar sofrası hazırlamanın incelikleri.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  3GÜN KALA...

Konsepti belirleyin: Ramazan ve iftar denince ilk Osmanlı mutfağı akla gelir. Mönünüzdeki yemekleri de buna göre seçmeniz iyi olur. Ancak çalışan bir kadınsanız bu zahmetli ve zaman alan yemekleri yapamayabilirsiniz. O zaman Osmanlı’nın günümüze uyarlanan tariflerinden yola çıkabilir veya dünya mutfağından örnekler seçebilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken, konseptleri karıştırmamanız. Yani ana yemek olarak hünkar beğendi yaptıysanız, tatlı olarak tiramisu değil, şerbetli veya sütlü bir tatlı seçmelisiniz.

2 GÜN KALA...

Davetli sayısını aşmayın: İftar sofralarında yapılan en büyük yanlışlardan biri ikiden fazla aileyi davet etmek. Evet, kalabalık sofralarda iftar her zaman daha zevklidir ama bu durumda ev sahibi olarak gereğinden fazla yorulacağınızı unutmayın. Üstelik bu durum konuklar arasında da kargaşaya neden olacaktır.

1 GÜN KALA...

Tatlı ve zeytinyağlınızı yapın: Bir iftar sofrası tatlı ve zeytinyağsız düşünülemez. Ancak bunları son ana bırakmak sizi zaman bakımından sıkıntıya düşürebilir. En iyisi diğer yemeklere yeterli zamanı ayırmak adına tatlı ve zeytinyağlınızı bir gece önceden yapıp buzdolabında bekletmek. Son anda kötü bir sürprizle karşılaşmamak için yemek ve çatal bıçak takımlarınızı gözden geçirin.

Tam temizlenmeyenleri tekrar yıkayın, lekelerden arındırın ve kuru bezle parlatın. Amerikan servisleri çok seviyor olabilirsiniz, ama bunların bir iftar sofrası için hiç uygun olmadığını unutmayın. Düz ve açık renk bir örtü, bir iftar sofrası için her zaman daha iyi bir seçenektir. Ayrıca iftar sofrası; iftariyeliğiyle, çorbasıyla, hoşafıyla her davet sofrasından daha kalabalık olduğu için, düz bir örtü gözü daha az yoracaktır.

İftar saatinde bütün hazırlıkların bitmiş, son beş dakikasında bütün konukların sofrada oturuyor olması gerekir.

3 SAAT KALA...

Ana yemeği hazırlayın: Izgara yapacaksanız bunu son yarım saate bırakabilirsiniz. Ancak söz konusu olan tencere yemeği ise bunu son üç saatte yapmanız iyi olur. Pilav ve makarnayı da aynı saatlerde hazırlayıp dinlenmeye bırakabilirsiniz.

2 SAAT KALA...

İftariyelikleri hazırlayın: Zeytin, hurma, peynir, pastırma, reçel... Hepsini ramazan için her zamankinden daha özenli seçtiniz mutlaka. Şimdi sıra onları en güzel şekilde sunmaya geldi. Her birini bir örnek küçük tabaklara yerleştirin, üzerlerini streçle örtün; böylece iftara yakın hemen dolaptan çıkarıp sofranıza kolayca taşıyabilirsiniz. Sofranız çok büyük ve davetliniz de çoksa, her iftariyelik için en az iki tabak hazırlayın ki, herkes kolayca ulaşabilsin.

1 SAAT KALA...

Son eksikleri tamamlayın: İftar sofrasında zamanlama çok önemli. Ancak öyle yiyecekler var ki, son bir saatte yapılmazsa görüntü ve tadından çok şey kaybeder. Salata, püre, meyve salatası gibi ikramları bu saat diliminde hazır hale getirin.

İftar sofrası öyle bir sofra ki, önce gözlerin doyması lazım. Bu nedenle tatlısı, tuzlusu, çorbası, iftariyeliği, özetle her şey bir şekilde görünür kılınır. Tümünün sofraya sığmayacağı da çok açık. Bu nedenle küçük bir masayı, servis masası mantığında kullanın ve örneğin tatlınızı, tatlı tabaklarınızı, şerbet ve çay bardaklarınızı buraya yerleştirin.

YARIM SAAT

Sofrayı kurun ve çorbanızı ısıtmaya koyulun: İftar saatinde bütün hazırlıkların bitmiş, son beş dakikasında bütün konukların sofrada oturuyor olması gerekir. Bu nedenle ezan saatinden yarım saat önce, sofrayı eksiksiz olarak kurduğunuzdan emin olun. Ekmekler kesilmiş, içecekler bardaklara konmuş, iftariyelikler herkesin uzanabileceği noktalara yerleştirilmiş olmalı.

Çorbanızı da ısıtın ve iftar saatine kadar sıcak tutun. Son iki dakikada çorbaları kaselere koyun ve yeni servise kadar sofradan kalkmamaya özen gösterin. Kaynak: Haber10

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER