© Dini Haberler 2020

Kardeşliğin dili, her zaman!

Cihan Aktaş, Kardeşliğin Dili (İz Yayıncılık, 2010) kitabında, Türkiye'de ve İslam dünyasında gittikçe aşınan, zayıflayan kardeşlik...

Kardeşliğin Dili, “Vicdanın Direnişi”, “Siyasetin Alınyazısı” ve “Karşılıklı Kardeşlik” olmak üzere üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde yer alan yazılarda, İslam coğrafyasının durumu, coğrafyamızda yaşanan insanlık dramı yazarın değindiği konuların ana düşüncesini oluşturuyor. Coğrafya, bölge ve kişi adlarını değiştirerek okuduğumuzda aslında değişen hiçbir şey yok. Daha da kötüye gidiş dışında. İkinci bölümde yer alan yazılar, iç siyasette yaşananlara karşı yazarın yorumlarını içeriyor. Üçüncü bölümde yer alan yazılarsa her geçen gün bir kardeş kavgasına doğru sürüklenen meselelerimizi gündeme taşıyor.

Cihan Aktaş, kritik dönemlerde kaleme aldığı yazılarından meydana gelen kitabının önsözünde, aynı zamanda kardeşlik kavramının kapsadığı geniş coğrafyayı da işaret etmekte:

“Orada koca bir tarih var, önce Malazgirt'ten, ardından İdris-i Bitlisi'den bu yana iç içe gelişmiş hikâyelerden, ortak tasalardan ve amaçlardan oluşan bir hafıza! Yemen ne kadar uzağımızda olursa olsun, bir şekilde bizimle ilişkili; Bağdat'ın, Kudüs'ün, İsfahan'ın, Gence'nin, Halep'in ve Bosna'nın olduğu şekilde. Emek ve ilginin biriktirdiği hatıralar, birbirine karışmış bir beden var, aile fotoğraflarıyla sınırları aşarak geniş bir coğrafyaya yayılan... Ve ortak bir inanç manzumesi, geleceğe doğru oluşumunu sürdürüyor, kelimeleri tamamen anlaşılmasa da anlamı sezilen, yabancı bilinmeyen dillerin temenni ve dualarıyla...''

Anadolu coğrafyasında asırlardır bir arada yaşayan insanlar, bugüne kadar kardeşlik konusunda iyi bir sınav verdiler. Ne var ki, uzun bir süredir var olan bu kardeşliği düşmanlığa dönüştürmek için basiret ve ferasetini kaybeden kitlelere dönük sinsi planlar devreye sokuluyor. Cihan Aktaş’ın beş yıl önce çıkan kitabı kardeşliğe dair ufuk açıcı fikirler ortaya koyuyor ve kardeşlik kavramının sınırlarını Türkiye'nin dışına, büyük bir coğrafyaya taşıyor. Kardeşliğin verili bir olgu değil, çaba ve fedakârlıkla ortaya çıktığını anlamak isteyenler için dikkat çekici tespitleri var kitabın.

Cihan Aktaş, Kardeşliğin Dili, İz Yayıncılık, 2010, 286 sayfa.

Dünya Bülteni/ Kültür Servisi

 

İlginizi Çekebilir

Bir ödül uğruna 'Kurak Günler'

“’Kurak Günler’ adlı sinema filminin hikâyesi ülkemizdeki Batılılaşma, Batı’ya özenme, yaranma serüvenimizin de kısa bir hikâyesi aslında.”

Din Gönüllüleri Din Görevlileri için Söyledi

Diyanet işleri başkanlığına bağlı Sakarya’nın Adapazarı ilçe müftülüğü ve İstanbul’un Pendik, Fatih ve Ataşehir müftülüklerine bağlı farklı camilerde görev yapan İmam – Hatip ve Müzezzin – Kayyımlar bir araya gelerek malum hastalık sebebiyle görevdaşlarına ve tüm dinleyicilere moral olması hasebiyle ‘’Din gönüllüleri için söyle’’ adlı bir proje ortaya koydu

Diyanet 900 yıllık kaynak eseri okurla buluşturdu

Diyanet İşleri Başkanlığı, İmam Gazzâli'nin "İhyâü Ulûmi’d-Din" adlı eserini okurla buluşturdu.

İslamcı âlim ve şehit: İskilipli Mehmed Atıf Hoca (1876-1926)

Bülent Gökgöz'ün Haksöz Dergisi'nde 2012 senesinde yayımlanan kapsamlı makalesi, İskilip Atıf Hoca'nın şehadet yıl dönümünde şehidin mirasını hatırlamak adına önemli hususlara değiniyor. Bizler de bu vesileyle şehidi bir kere daha rahmetle anıyoruz! Kaynak: İslamcı âlim ve şehit: İskilipli Mehmed Atıf Hoca (1876-1926)

Diyanet Aylık Dergi Kasım sayısı sesli olarak yayında!

Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Dergisi Kasım sayısının tamamını sesli olarak dinleyebilirsiniz!

Diyanet Aile Dergisi Kasım sayısı sesli olarak yayında!

Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Aile Dergisi Kasım sayısının tamamını sesli olarak dinleyebilirsiniz!

TÜM HABERLER