© Dini Haberler 2020

Kanser Hastalarına Din Görevlisinden Manevi Destek

Kanser hastalarına din görevlisinden manevi destekSamsun\'da bulunan Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi\'nde geçen yıl başlatılan uygulama kapsamında, \'Manevi Destek Birimi\'nde din görevlisi iki uzman, onkoloji hastaları ile görüşüyor.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  

Kanser hastalarına din görevlisinden manevi destek
Samsun'da bulunan Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde geçen yıl başlatılan uygulama kapsamında, 'Manevi Destek Birimi'nde din görevlisi iki uzman, onkoloji hastaları ile görüşüyor. Manevi destek uzmanları Onkoloji Birimi'nde tedavi gören yaklaşık 500 kanser hastası ve yakınıyla görüşüp acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu, yalnızlık ve ümitsizlik hallerinde baş edebilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olup, inanç desteği veriyor.

Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 7 Ocak 2015 tarihinde imzalanan protokol kapsamında Türkiye genelinde pilot olarak seçilen 6 ildeki 13 hastanede 'Manevi Destek Birimi' kuruldu. Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmete Temmuz 2015'de hizmete giren birimde, din görevlisi olan 2 manevi destek uzmanı görev yapıyor. hastanenin çeşitli birimlerinde tedavi gören hastalar, yakınları hastane personeli ile çalışmalar yapan manevi destek uzmanları Onkoloji Ünitesindeki hastaların ve hasta yakınlarının hastalıklarla baş edebilme konusunda destekçisi oldu.

Manevi Destek Uzmanları Fatih Ergin ve Kenan Cam da, haftada iki gün onkolojideki hastaları hekimlerin de isteğiyle bazen ziyaret ederek, bazen de bireysel görüşmeler yaparak onların sorunlarını dinlediği, iyileşmelerinin önündeki bir takım manevi engelleri hastaları dinleme ve anlama çabasıyla ortadan kaldırmaya çalıştıkları belirtildi.

Onkoloji Ünitesindeki Manevi Destek çalışmaları hakkında bilgi veren Ünite Sorumlusu Uzm.Dr. Nilgün Şahin, Türkiye'de bu hizmetin verildiği onkoloji merkezlerinden birinin kendi merkezleri olduğunu, bu durumu göz önünde bulundurarak hasta ve hasta yakınlarına manevi yönden destek olma noktasında Türkiye için örnek bir çalışma ortamı oluşturmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Merkezimizde hastalarımızın daha iyi hizmet alması için sağlık çalışanları ve manevi destek uzmanlarıyla birlikte uyum içinde çalışıyoruz. Bu süre zarfında psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarıyla ortak hareket eden Manevi Destek Uzmanları, tedavi sürecine hastaların daha olumlu yaklaşmaları noktasında etkili oldu. İnsanların acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu, yalnızlık ve ümitsizlik hallerinde baş edebilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak, hiçbir ayrım yapmadan inanç desteği sunmak, sorunlarına rehberlik etmek, hayatlarına yeni bir anlam kazandırmada onlara eşlik etmek onkoloji hastalarının tedavi süreçlerine olumlu etki etti" dedi.

AYLIK 50 GÖRÜŞME
Bir yılda bin 314 hasta, bin 380 hasta yakını ve 159 hastane personeliyle görüşme yaptıklarını belirten Manevi Destek Uzmanı Fatih Ergin, "Bu hastaların 500'e yakını onkoloji hasta ve hasta yakınlarından oluşuyor. Hastalarla sadece hastanede tedavi görürken değil tedavi sonrası evdeki dinlenme süreçlerinde de yakından ilgilenmeye çalışıyoruz. Görevimiz hasta, hasta yakını ve hastane personeline dini ve manevi konularda danışmanlık,rehberlik etmek onlara moral vermek, motivasyonlarını arttırmak, bildiğimiz bir takım olumsuz düşünce kalıplarını değiştirip yerine daha sağlıklı, daha olumlu olanlarını koymak. Aylık ortalama 50 civarı hasta ve hasta yakınıyla görüşme yapıyoruz. 2016 yılı itibariyle de ayaktan kemoterapi alan hastalarla da görüşmeye başladık" şeklinde konuştu.

Hastalara daha iyi hizmet vermek için din psikolojisi, dini danışmanlık ve rehberlik alanlarında yüksek lisans yaptıklarını, ayrıca sağlık çalışanlarıyla birlikte psikoonkoloji-psiko sosyal onkoloji eğitimi de aldıklarını belirten Ergin, "Hastalıkların tedavisinde kişinin ruhsal durumu, zihinsel dengesi, manevi ve duygusal yaklaşımı büyük önem arz ettiğini biliyoruz. Hasta ve hasta yakınlarıyla bu anlamda olumlu ilişki kurarak onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

'HASTA TEDAVİYE SARILIYOR'
Onkoloji Ünitesinde görevli Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Yasemin Kemal, hastanın ihtiyacına göre manevi destek almasına karar verdiklerini belirterek "Hasta genellikle tanısını öğrendikten sonra umutsuzluk ve kendini bırakma yoluna gidiyor. Tetkik yaptırmak istemiyor,gelmek istemiyor, tedaviyi bırakmak istiyor. 'Ölüm Allah'ın emri ben artık bu işte yokum' diyor.İşte bu noktada biz manevi destek uzmanlarımızı devreye sokuyoruz. Onlara inançla, tedavinin nasıl birlikte gideceğini anlatıyorlar. Böyle olunca sağ kalım artıyor. Çünkü hasta tedaviye sarılmış oluyor. Manevi destek uzmanları birebir görüşme yapıyorlar, daha sonra psikolog ve sosyal hizmet uzmanı da devreye giriyor. Hastalarımız bu uygulamadan çok memnun" dedi.

'KORKULARIM YÜZDE 90 AZALDI'
Kanser hastası olan Emine Demirel (42), 13 yıldır bu hastalıkla mücadele ettiğini belirterek "Kesinlikle bana olumlu bir katkısı oldu. Bu zaten bir ihtiyaçtı ve şimdi bu uygulama başladı. Hastalar açısından çok kıymetli bir uygulama. Bu bir grip değil. Kanser ve ölüm benim yaşadığım korkuydu. Kendi içimde aşamadığım bir takım sorunlarım vardı manevi destek uzmanımız ile görüştüm ve korkularımın yüzde 90 oranında azaldığını söyleyebilirim. Manevi destek aldıktan sonra bu hastalığımın ilerlemesi de durdu. Bana çok olumlu bir katkısı oldu" diye konuştu. KAYNAK: HABERLER

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER