© Dini Haberler 2020

I. Bayezid'in emanetlerine 600 yıl sonra TİKA ulaştı

Onlar, bundan 600 yıl önce Yıldırım Beyazıt’ın Balkan fetihleriyle Karaman’dan yollara düşerek bugünkü Makedonya’nın doğu bölgelerine yerleştiler. Bugün sayıları 10 binin üzerinde olan Yörükler, dillerini de kültürlerini de koruyor. Başta altyapı olmak üzere birçok sorunla yüz yüze kalan Yörük Türklerine yardım elini ise Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı uzatıyor. Bölgede 100 yıldır süren su sıkıntısına çare olan TİKA, tarım ve eğitim alanında da bölgede kalıcı projelere imza atıyor.

Balkan coğrafyasının önemli ülkelerinden Makedonya'nın 2 milyonluk nüfusunun yüzde 4'ünü Türkler oluşturuyor. Bölgede yaşayan 30 bin Türk'ün en az 10 bini Yörük Türkü. Plaçkovica Dağları'nın eteklerinde yaşayan Yörükler, 14. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkan coğrafyasını fethinin ardından, Makedonya'nın doğu bölgelerindeki dağlık kesimlerine Karaman'dan getirilerek iskan edildi. Ormanlarla çevrili bölgelerdeki köylerde Anadolu lehçesine yakın Türkçe konuşuluyor. Yörükler, aradan geçen 600 yıla rağmen eski geleneklerini ve yaşam tarzlarını devam ettiriyorlar. Zengin folklorik özellikleri, giyim kuşam tarzları ve kendine özgü yaşam biçimleriyle yaşayan Yörük Türkleri, geçimlerini geleneksel küçükbaş hayvancılık ve tütün ekimi sayesinde sağlamaya çalışıyor.
 

 

Osmanlı mirası Yörük Türkleri, kültürlerini büyük ölçüde koruyor.


TİKA Yörük Türklerine sahip çıkıyor
Başta altyapı olmak üzere, eğitim ve sosyo ekonomik sorunlar, bölge halkının farklı alanlarda sıkıntılar yaşamasına sebep oluyor. Sağlık sorunları, üretim darlığı, sosyal sorunlar ve göç bunlar arasında yer alıyor. Mevcut olan sorunların giderilmesi ve bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek sıkıntıların önlenmesi amacıyla TİKA tarafından kırsal ve az gelişmiş bölgelerin kalkınmasına yönelik arıcılık, meyvecilik ve seracılık yetiştiriciliği, eğitime destek ve alt yapı projeleri gerçekleştiriliyor.

 
 

TİKA'nın projesi ile bölgenin 100 yıllık su sorunu yoğun çalışmalar sonucu çözülüyor.


Bin Yörük Türkü için 14 km uzunluğunda su hattı
TİKA, bölgede gerçekleştirdiği su projesiyle Yörüklerin 100 yıldır kanayan yarası olan su sorununu çözerek önemli bir işe imza attı. Bu kapsamda Radoviş Belediyesi sınırları içinde yer alan ortalama bin Yörük Türkünün yaşadığı Ali Koç ve Kocali köylerinin su sıkıntısını çözmeye yönelik olarak, Ağlar Dağları eteklerinde tespit edilen ve yöre halkının ''Soğuk Su'' olarak adlandırdığı zengin su kaynağından yaklaşık 14 km uzunluğunda bir su hattı oluşturularak, köydeki evlere su ulaştırıyor. Borularla taşınan suyun bölgeye dağıtılmak üzere toplanacağı yüksek kapasiteli su depoları, modern teknolojiye sahip su klorlama ve arıtma tesislerinin kurulması çalışmaları noktasında sona gelindi.

Tarım alanında dev destek
Tarım alanında da sera ve meyve yetiştiriciliği desteklenerek neredeyse bitme noktasına gelen tütün ekiminden elde edilen gelirin kayıpları sarılmaya çalışılıyor. “Doğu Makedonya'da Sera Sebzeciliği Geliştirme Projesi" kapsamında, toplamda 560 aileye verimi yüksek sebze çeşitlerinin yıl boyunca ekimini sağlayabilmeleri için gerekli seracılık ekipmanları ile tohum desteği sağlandı.

 

 

Hatice Kopova, serasına kavuştu ve Tayyip Erdoğan'a selam ve teşekkürlerinin iletilmesini istedi.


“Ben Türkiye'yi unutamam"
TİKA'nın sera yardımından yararlanan 58 yaşındaki Hatice Kopova, kendisine uzanan yardım eliyle ilgili olarak şunları söylüyor: “Cumhurbaşkanı Erdoğan'a selam olsun Yörük diyarından, ben Türkiye'yi unutamam, Türkiye'miz bizim her şeyimiz. TİKA'nın sera desteği sayesinde yılda bin 500 euro tasarruf sağlıyoruz. TİKA bize arı kovanı da dağıtacak, bu sayede yıllık bin 500 euro daha kazanacağız. Allah Türkiye'yi her şeyden korusun, bu yardımları hiç unutmayacağız."

“2006'dan önce Türk Bayrağını hiçbir yerde göremezdiniz"
Yörük Tarımcılar Birliği Başkanı Hasan Namuş ise 9 belediyede toplam 72 Yörük köyünün bir araya gelerek bir birlik kurduklarını ve sera dağıtımına büyük talep olduğunu belirterek, “2006'dan önce burada hiç kimse Türk bayrağını hiçbir yerde göremezdi şimdi TİKA Türk bayrağını her yerde dalgalandırıyor" açıklamasında bulundu.

 

 

TİKA tarafından onarılan köy okullarında çocuklar Türk bayrakları ile yeni okullarını kutluyor.


Köy okullarının yüzde 90'ı tadilattan geçirildi
Yörüklerin yaşadığı köylerde bulunan okulların tadilat ve donanımını gerçekleştiren TİKA, Yörüklerin geleceği için önemli bir adım atmış oldu. Köy okullarının yüzde 90'ının tadilat ve donanımı gerçekleştirilerek gençlerin daha iyi bir ortamda eğitim imkanına kavuşması sağlandı. TİKA, 20'den fazla köyde okulların tadilat ve donanımını gerçekleştirerek 4 bin öğrencinin sağlıklı bir ortamda eğitim almasına yardımcı oldu. TİKA ve MATÜSİTEB Derneği işbirliğinde 10 yıldan bu yana Yörük öğrencilere burs desteği de sağlanıyor. Ayrıca her eğitim döneminin açılışında öğrencilere okul malzemesi yardımında bulunularak eğitim güçlendiriliyor. Kaynak: Nuriye Çakmak/Yeni Şafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER