Eygi, kütüphanesini Cumhurbaşkanlığı'na bağışlıyor
GÜNCELYazar Mehmed Şevket Eygi, 80 bin ciltlik kütüphanesini ve hat koleksiyonunu Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kütüphanesi'ne bağışlıyor
Gazeteci Yazar Mehmed Şevket Eygi, aralarında çok değerli ilk basım ve el yazmalarının da olduğu kütüphanesini Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kütüphanesi’ne bağışlıyor. Milli Gazete’de yazarlık yapan ve aynı zamanda Bedir Yayınevi’ni yöneten Eygi, 80 bin kitabın yanı sıra çok değerli hat eserlerinin de olduğu koleksiyonunu kütüphaneye verecek.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kütüphanesi’nde 5 milyona yakın değerli eserin bir araya getirilmesi planlanıyor.
MEHMED ŞEVKET EYGİ KİMDİR?
Mehmed Şevket Eygi, bir yazısında kendisini şöyle tanıtıyor:
Genç okuyucular içinde hakkımda bilgi sahibi olmayanlar tercüme-i hâlimi (özgeçmişimi) sorup duruyorlar. Kendimi reklâm etmekten, hattâ tanıtmaktan bile hiç hoşlanmıyorum. Bu sütunlarda İslami bir âmme hizmeti görmekteyim, binaenaleyh gayet muhtasarca bilgi vererek bu tercüme-i hâl işini geçiştireyim. 1933 doğumluyum. İlk, orta lise tahsilini Galatasaray'da yatılı olarak yaptım. (Fakülte arkadaşım Cemal Süreya bir yazısında parasız yatılı olduğumu yazmış, yanılmış, ebeveynimin fedakârlıklarıyla okudum).
Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi siyasî bölüm (diplomasi bölümünden) 1956'da mezun oldum. Memuriyet olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nda iki sene Fransızca mütercimliği yaptım. Bir ara Ömer Nasuhi Bilmen hocanın hususî kalem müdürlüğüne de baktım. 1960'da memuriyetten istifa ile İstanbul'a gazetecilik yapmaya geldim. Haftalık Yeni İstiklâl gazetesini çıkarttım, Bedir Yayınevi'ni kurdum. 1966'da günlük Bugün gazetesini çıkarttım. 1968'de Bâbıâlide Sabah gazetesini satın aldım.
1969'un birinci ayında yurt dışına çıktım, altı seneye yakın bir müddet geri dönemedim. Çünkü birtakım mahkûmiyetlerim, ağır cezalarda aleyhime açılmış yüzlerce dâvâ vardı. 1974 güzünde döndüm. 12 Mart 1971'den sonra gazetelerim süresiz kapatıldı, müesseselerim batırıldı. Döndükten sonra, işe sıfırın altından başlamam icap etti. Sabah (şimdiki değil), Son Haber, Zaman gazetelerinde kısa müddetlerle yazı yazdım, haftalık Büyük Gazete'yi çıkarttım.
1991 Ekim’inden beri de bu sütunları işgal ediyorum. Hayatımdaki kayda değer hadiselerden biri de epey müddet Sağmalcılar, Gerede, Şile cezaevlerinde mahpus kalmamdır. Oturduğum daireden başka gayr-i menkulüm yoktur.
Hayli zengin ve çeşitli bir şahsî kütüphânem, evimi dekore edecek kadar hüsn-i hat kolleksiyonum vardır. Şahsî veya siyasî, nüfuz veya menfaat hususunda hiçbir emelim yoktur. Elden geldiği kadar Müslümanca yaşamak ve Müslüman olarak ölmek isterim. İ'tikaden Mâtüridî, mezheben Hanefî, meşreben (.....) mensubuyum. Ehl-i sünnet dairesi içindeki çeşitli meşreb ve hareketlere muhabbet intisabım ve alâkâm vardır.
Sanırım bu kadar bilgi yeter.
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
İlginizi Çekebilir
Bir belediye niye ahlaksızlığı dayatır?
Üsküdar Belediyesi kadın-erkek ayrı hizmet veren bir havuz tesisini karma hale getirdi.
Hepimiz, bizi özgürleştirdikleri için onlara borçluyuz
Ahmed El-Şara(Muhammed El Cewlani) ile fotoğraf çekinmek isteyen ve daha sonra medyada gündem olan kızın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama yaptı.
Diyanet'in fetvası akıllara geldi! Emekilere 20 bin lira verecekler
Diyanet'in caiz olmadığını bildirerek onay vermediği banka promosyonlarıyla ilgili yeni rakamlar ortaya çıktı.
Siyer Yarışmasına katılanlara 100 bin TL'lik ödül
Heyecanla beklenen 'Siyer Yarışması' hazırlıkları sürerken Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörü Fevzi Aydın, Batman merkezde bu yarışmaya katılıp da genel ödüller için dereceye girmemiş olanlara her kategori için 10 kişiye ekstra altınların da olduğu ödül verileceğini duyurdu.
İstanbullu çocuklardan Gazze'ye direnişe bin selam!
Fatih Camiinden Saraçhane'ye yapılan yürüyüşte çocuklar Gazzeli kardeşleriyle dayanışma mesajı verdi.
Sosyal medyada çocuklar, Yasaklar ve yeni düzenlemeler
Türkiye, 13 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımını kısıtlamaya hazırlanıyor. Peki, bu sadece Türkiye’de mi oluyor? Dünya genelinde çocukları dijital dünyada korumak için hangi önlemler alınıyor? Gelin, birlikte bakalım.