Eğlence değil ibadet ayı
DİNİ HABERLERToplumun alışveriş kültürünü bozan AVM’ler, şimdi de milli ve manevi kodlarımızla oynuyor. Etkinlik adı altında ibadet ayını eğlenceye çevirmeye çalışan AVM’lerin tuzağına düşmeyelim.
Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
DiniHaberler.com.tr: Amerikan kültürünün bir parçası olan alışveriş merkezlerinin (AVM), sayısı ülkemizde 400’ü geçerken toplum hayatımızdaki önemli değerleri de alıp götürüyor. İnsanları bilinçsizce para harcamaya iten AVM’ler, mahalle esnafını ve küçük esnafı bitirirken manevi ve kültürel değerlerimizi de olumsuz yönde etkiliyor. AVM’ler son olarak ramazan ayına göz dikti. Birçok AVM ramazan etkinlikleri altında konserler vermeye eğlenceler düzenlemeye başladı. “Eğlenceli ve keyif dolu Ramazan etkinlikleri…” şeklinde tanıtılan programlarda ünlü sanatçılar da sahne alıyor. Oruç ve ibadet ayı olan ramazanda bu şekilde şarkılı, türkülü, oyunlu konserler veren AVM’ler tepki topluyor.
‘BU AYIN SAYGINLIĞI KORUNMALI’
Vahdet’e konuşan Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Hazım Zeki Sergi, “Ramazan mübarek bir ay, Kur’an indirilen, oruç tutulan bir ay. Ramazan’da oruç ibadetini yerine getiriyoruz ama bazı nefsi şeylerden sakınmak konusunda hassas davranmıyoruz. Bu ayın manevi havası su katılarak cıvıtılmamalı. Bu ayın saygınlığı korunmalı, rahmetinden ve bereketinden istifade edilmeli, bu üslupta hareket edilmeli. Oyun ve eğlence insanların nefsine hitap eder fakat ramazan ayı bunların frenlendiği bir aydır ve insanların kendilerini frenlemesi gerekmektedir” dedi.
‘BURALAR EĞLENCE MEKÂNLARIDIR’
Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus da duruma tepki göstererek, şunları kaydetti: “Böyle bir kutsal ayda olması gereken fakirin fukaranın, garibin gurabanın, yetimin öksüzün gözetilmesi, korunmasıdır. AVM’ler bizim kültür kodlarımızla oynuyorlar, alışveriş kültürümüzü bozuyorlar. Artık buralar adeta insanların eğlence, alışveriş mekânları oldular. Buralarda ramazan olmaz, ramazan camilerde olur. Tüketim mabetlerinde Ramazan’ın ruhuna varamazsınız” ifadelerini kullandı.
RAMAZANI DA METALAŞTIRIYORUZ
Sadece AVM’ler değil belediyeler de bu tarz ramazan konserleri veriyorlar. Ramazan ayı öncelikle bir dini, bir manevi aydır. Tabi bunun maddi bir tarafı olacaktır ama biz işi kapitalizmin adeta diktası ile ‘buradan nasıl fırsat çıkarırız’, ‘nasıl para kazanırız’a yıkmaya başladık. Ramazanı da metalaştırıyoruz. Zaten kapitalizmin de temel amacı her şeyi metalaştırmaktır. Ramazanı da metalaştırırsak bir bereketi kalmaz. Hayatımızda kalan üç beş değerden biri de ramazandır, Kurban’dır.”
İlginizi Çekebilir
Kur’an-ı Kerim’in toplumdaki kadın sorunlarına çözümü
İslam, kadın ve erkek arasındaki doğal farklılığa, her birinin dünya sistemi ve toplumdaki yerine dikkat çeker. İhtiyaçlarına teveccüh ederek cinsiyeti daha az öne plana çıkarmıştır.
Haydi çocuklar Kur’an’a koşun
Camilerde Kur'an kurslarına kayıtlar başlıyor. 3 Temmuz - 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitimle çocuklar İslami bilgileri öğrenecek, manevi yönlerini geliştirecekler.
Diyanet 2022'de rekor kırdı! 48 yılın en yükseği
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılında hafızlık rekoru kırdı. Geçtiğimiz yıl 12 bini aşkın hafızlık talebesi icazet belgesi alırken 1975’ten bu yana yetiştirilen hafız sayısı ise 200 bini geçti.
Namazın karakter gelişimi üzerindeki etkisi
Esma Sayın, bir ibadet olarak namazın kişiliğin ve kimliğin gelişimi üzerindeki tesiri hakkında kapsamlı bir makale kaleme almış.
Eğitimde hedef sorunu ve öğretmenlerin sorumlulukları
Mehmet Ali İlkaya, 22 yıllık öğretmenlik tecrübesinden hareketle eğitim programları ve öğretmenlerin sorumlulukları üzerine fikir yürütüyor.
Kur’an-ı Kerim’in en uzun ayeti neden bahsediyor?
Kur’an-ı Kerim’deki en uzun ayet, yasal konular ve ticari belgelerin nasıl düzenleneceği ile ilgilidir. Bu ayet, İslam’ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir.