Devlet suçluyu affedebilir mi? sorusuna Diyanet'ten cevap!
FETVALARTBMM'ye sunulan af teklifiyle ilgili "Devletin suçluyu affetme yetkisi var mıdır?" şeklindeki soruya Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Din İşleri Yüksek Kurulu cevap verdi.
TBMM'ye getirilen af yasasını kamuoyunda tartışma konusu olurken vatandaşlar bu konunun İslam'daki yerini Diyanet'e sordu.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sorulan sorulara cevap veren mercii olan Din İşleri Yüksek Kurulu, vatandaşlardan gelen "Devletin kul hakkına girerek işlenmiş bir suçu affetme yetkisi var mıdır? Bu cezaevindeki suçlunun affedilmesi dinimizce caiz midir?" sorusuna cevap verdi.
"Mağdur affetmedikçe kimse suçu affedemez"
Af konusunda gelen soruları cevaplayan Din İşleri Yüksek Kurulu şu cevabı verdi:
Dinimizde insanların kamu/kul haklarına saygılı olması emredilmektedir. Bunun yanında kul hakkı ihlalinin, hakkı ihlal edilen affetmedikçe, kimse tarafından affedilemeyeceği belirtilmiştir.
"Canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız dokunulmazdır"
Veda hutbesinde Resulullah (s.a.v.) "Ey insanlar, sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, Rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır. (dokunulmazdır)" buyurmuştur (Buhari, hac,132).
Konuyla ilgili kapsamlı ve aydınlatıcı geniş bilgi için www.islamansiklopedisi.info-af maddesine bakılabilir."
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Piyango kumardır harama bulaşmayın
Milli Piyango çekilişine sayılı günler kala, gazete ve televizyon reklamları ile vatandaşlar kumar bataklığına çekilmeye çalışılırken, ilahiyatçılardan “Harama bulaşmayın” uyarısı geldi.
Otel banyolarında kullandığımız fazla şampuanları almak caiz mi?
Son dönemde otellere turizm anlamında büyük ilgi var. Peki otellerde kullandığımız diş macunu, sabun, şampuan vb. şeylerden artanları hediye, hatıra veya daha sonra kullanmak üzere yanımıza alabilir miyiz? İşte cevabı...
Sihirin hakikati var mıdır?
Bu işlerle uğraşanların dinî bakımdan durumları nedir?
Hayrettin Karaman'dan kripto para fetvası, Haramdır
Kripto paraların atası Bitcoin yeniden yükseliş trendine girerek popülerliğini sürdürürken kripto para piyasası ile ilgili tartışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. İlahiyatçı yazar Hayrettin Karaman, "Sanal para alıp satarak para kazanmak caiz değildir" dedi.
Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir
Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan "faizli işlem" uyarısı.