Avrupa\'daki Müslümanlar tedirgin
DÜNYAFransa\'daki saldırılardan sonra Avurpa\'da yaşayan Müslümanlar, kendilerine yönelik ırkçı saldırı ihtimalinden endişe ediyor. Irkçı grupların dün gece bir mülteci kampını ateşe vermesi Müslümanların endişesini haklı çıkarıyor. MÜSİAD yaptığı açıklamada, saldırının İslamofobiyi alevlendirmemesi gerektiği uyarısında bulundu
Fransa’nın başkenti Paris’teki saldırılar, zaten uzun zamandır İslamofobik saldırılarla karşı karşıya olan Avrupa'daki Müslümanları daha da endişelendirmeye başladı. Dün gece bir grup ırkçının mülteci kamplarına saldırırak yangın çıkarması Müslümanları endişelerini haklı çıkardı.
AP’ye konuşan ve Paris’teki Müslüman cemaat derneklerinden Banlieue Plus’nün üyesi olan Nadir Kahia, bir “nefret tsunamisinden” endişe ettiklerini söyledi. Saldırıların dernek üyeleri arasında hem şok, hem de dayanışma duygusu yarattığını söyleyen Kahia, “Ancak bazı Müslümanlar ve yoksul mahalleler nefret diline hedef olabilir” diye ekledi.
#MuslimsAreNotTerrorist (Müslümanlar terörist değildir) etiketi, bu endişelerin bir yansıması olarak bugün Twitter’da saatlerce “trend” konuların zirvesinde yer aldı.
MÜLTECİ KAMPI ATEŞE VERİLDİ
Dün geceki saldırılardan sonra "Kızgın Calais" olarak bilinen ırkçı göçmen karşıtı grup Calais'te bulunan göçmen kampını ateşe verdi.
Suriye ve Afrika'dan gelen 6 bin sığınmacının yaşadığı kampta alevler içindeki evlere acil yardım ekipleri gönderildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürdü, olayda ölen yada yaralanan olmadığı bildirildi.
Yangın ile ilgili, elektrik kontağında meydana gelen kaçaktan dolayı olabileceği öne sürülürken, Fransa'da bulunan göçmenleri istemeyen göçmen karşıtlarının, patlamaların ardından göçmenlerin yaşadığı ormanlık alana gelen kızgın eylemciler tarafından çıkarıldığına kesin gözüyle bakılıyor.
NORVEÇ VE DANİMARKA'DAN ENDİŞELENDİREN ADIM
Norveç ve Danimarka, iltica başvuruları kabul edilmeyenlerin daha hızlı bir şekilde yurtdışı edilebilmeleri için ilgili kanunları sertleştiriyorlar. Her iki ülke hükümetinin de gerekli değişiklikleri yaparak yeni kanun hazırladıkları ve parlamentoları tarafından hızlı bir şekilde onaylanacağı bildirildi.
Norveç hükümetinin yaptığı değişikliğe göre, bundan böyle mülteciler korunma ihtiyacı bulunmuyorsa, doğrudan sınırda geri çevrilecek. Norveç Başbakanı Erna Solberg, Rus sınırı Storskog üzerinden ülkeye gelenlerin çoğunun savaş bölgelerinden gelmediğini, bunlardan çoğunun Rusya'da oturum izni bulunduğunu söyledi. Bu yüzden bu kişilerin sınırdan geri çevrileceğini belirtti.
POLONYA FATURAYI MÜLTECİLERİ KESTİ
Öte yandan Polonya'nın Avrupa İşleri Bakanı tayin Konrad Szymanski Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Paris saldırıları sonrasında AB kotaları gereği alması gereken mülteciler için, kotaya uymayacağını söyledi.
Muhafazakar wPolityce.pl haber sitesinde yayınlanan açıklamada, "Paris'te yaşanan trajik eylemler sonrasında AB tarafından planlanan mülteci kabul kotasını kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.
MÜSİAD'DAN İSLAMOFOBİ UYARISI
Avrupa'daki İslamofobi'ye karşı Türkiye'den de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından açıklama geldi. MÜSİAD, Avrupa'daki terör eylemlerinin İslamofobiyi güçlendirmemesi çağrısında bulundu.
Açıklamada şöyle denildi: Fransa'nın başkenti Paris'te koordineli bir şekilde ve insanlıkdışı şekilde meydana gelmiş olan terör eylemlerini nefretle kınıyoruz. Günümüz dünyasında hızlanan ve gelişen şartlar, ne yazık ki terörü de eşgüdümlü olarak hızlandırdı. Terör açısından artık sınırlar yok. Bu kapsamda bakıldığında, huzurlu ve düzenli bir dünya isteyen ülkeler de işbirliği sınırlarını kaldırmalı. Tüm insanlık olarak gönüllerimizdeki ön yargıları kaldırmalıyız. Paris'te gerçekleştirilen saldırılar nasıl ki tüm insanlığa karşı yapıldıysa bizler de yer ve zaman ayrımı yapmaksızın bugün Paris'te olan saldırılara, Beyrut'ta olan saldırılara, Bağdat'ta olan saldırılara, Ankara'da olan saldırıya karşı dik durduğumuz gibi dik durarak, insanlığa karşı nefretle yaklaşan terörü yenebiliriz.
Dünya Bülteni / Haber Merkezi
İlginizi Çekebilir
Papaz onlarca çocuğa tecavüz etmiş
Galler'deki Caldey adasında yer alan manastırda bir papazın onlarca çocuğa tecavüz etmesiyle ilgili 73 sayfalık önlem raporu yayınlandı. Manastırda "dokunmak yok" politikası uygulanacak. Keşişlerin ziyaretçilerle selfie çekmesi de yasak.
Moskova Ulu Camii'nde Kur’an Dünyası sergisi gerçekleşti
Katar işbirliğiyle "Kuran Dünyası" sergisi 9 Kasım Cumartesi günü Moskova’daki Ulu Cami'de açıldı.
Gazze kuzeyindeki siviller açlık ve susuzluktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya
Birleşmiş Milletler, İsrail'in ablukası altındaki Gazze Şeridi kuzeyinde sivillerin açlık ve susuzluk sebebiyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Gazze’de öldürülenlerin yüzde 70’i kadın ve çocuk
Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'ndeki saldırılarda katledilenlerin yüzde 70'inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirtti.
Dünya Din Liderleri Zirvesi Bakü'de başladı
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bugün Din Liderleri Zirvesi gerçekleşiyor. Zirve için 300'den fazla isim Bakü'ye geldi.
Gazzeli çocuklar hayattan kopartılıyor
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, işgalci İsrail'in Gazze'de tıbbi tahliyesine izin vermediği çocukların hayatlarını kurtaracak acil tıbbi bakım hizmetlerine ulaşamadığı için öldüğünü bildirdi.