© Dini Haberler 2020

Arjantin\'e Moriskolarla gelen İslam hızla yayılıyor

Arjantin\'e İspanyollar tarafından düzenlenen seferler sırasında Moriskolar aracılığıyla ulaşan İslam dini hızla yayılmaya devam ediyor. 41 milyonluk nüfusa sahip ülkedeki Müslüman nüfusun yakın zamanda 1 milyonu geçmesi bekleniyor

Arjantin'de nüfus uzmanları ilerleyen yıllarda  Müslüman nüfusun bir milyona ulaşmasını öngörüyor. Ülkenin başkentinde şu an üç büyük mescid bulunuyor. Ülkedeki yetkililer Batı'daki gibi güvenlik politikalarını önceliyor ve artan Müslüman nüfusu bir tehdit olarak algılıyor. Nüfus uzmanlarının Müslüman sayısının artmasına yönelik öngörüleri ülkedeki resmi yetkililer ve bazı medya organlarında Müslümanlara yönelik 'kötü' bir  algı oluşturuyor.

Ülkedeki Müslümanların bir kısmı 20'inci yüzyılın başlarında Ortadoğu Coğrafyası'ndan Osmanlı pasaportuyla gelen 'Los Turcos'. Diğer kısmı da ihtida eden Arjantinliler. Hikayelerine odaklanıldığında İslam'la müşerref olmalarını farklı dönüm noktaları olduğu anlaşılıyor.



KATOLİK BİR ANNE YAHUDİ  BİR BABANIN MÜSLÜMAN OĞLU

Arjantin’de çıkan La Nacion gazetesinin haberine göre Augusto Kumvich, o zamanlar Elektronik Mühendisliği okuyan bir genç. Katolik bir anne ve Yahudi bir babadan doğma. Ebeveynlerinin dinleri üzerinde bir araştırma yapan Kumvich, Kur'an-ı Kerim'i de incelemeye başlıyor. Evrenin yaratılmasıyla ilgili bir ayeti kerime okuyor. Bu ayet-i kerimeyi okuduktan sonra bir Matematik dersinde duyduğu bir formülle bir benzerlik kuruyor ve Müslüman olmaya karar veriyor. Kumvich, bu kararı on üç sene önce verdiği için o dönemki koşulları düşündüğünde kolay olmadığını ifade ediyor. Günde beş vakit namaz kılma, helal gıdaları tercih etmek ve dünyadaki Müslüman imajının her daim kendisine sorulması ve 'neden Müslüman oldun' soruları hayatını zorlaştırmış.



EN ÇOK SORULAN SORU 11 EYLÜL 

Eşi Nancy Falcon ise babasının bir Katolik, annesinin ise Suriye'den göçen bir Arap olduğunu söylüyor. Evlerinde her daim İncil ve Kur'an olduğunu ifade ediyor. Kendisi için kırılma noktasının İkiz Kulere yapılan saldırılar olduğunu belirtiyor. Saldırılar olduğunda babama sordum 'Müslümanlar bunu neden yapıyor' Sonra sorduğum sorunun peşine düştüm diyor.

Topluca ibadet için kapalı, metruk kilise aradıklarını söyleyen Nancy, İstanbul örneği veriyor. İstanbul'a ziyaretinde her adım başı bir cami bulmanın güzelliğini anlatırken Buenos Aires'te toplamda üç camiinin azlığından dert yanıyor.



"BANYODA NAMAZ"

Sergio Diaz, 2011 saldırı olduğunda 14 yaşında olduğunu, kendisi için de bir kırılma olduğunu vurguluyor. Olayın sıcaklığıyla İslam üzerine araştırmalar yaptığını ifade ediyor. İslam'la müşerref olduğunda bunu ailesine açıklayamadığını, ilk yılların 'abdest almanın, namaz kılmanın, oruç tutmanın, banyo gibi yerlerde ibadetin, zor olduğunu belirtiyor. 

ARJANTİN'DE İSLAM MORİSKOLARLA GELDİ

Arjantin'de aslında kaç Müslümanın yaşadığını bilmiyor. Çünkü nüfus sayımında dine ilişkin bir soru bulunmuyor. Müslümanlara ilişkin sayımlar birtakım tahminlere dayanıyor. Ülkenin daha çok kuzeyde toplandığını ifade eden Arjantin İslam Federasyonu Başkanı Daniel Hosain ' Ülkedeki bütün Müslümanların Arap, bütün Arapların da Müslüman olmadığını ifade ediyor.



Arjantin İslam Kültür Merkezi (CIRA) sekreteri, tarihçi Ricardo H. Elía, Arjantin'e İslam'ın ilk kez Ortadoğu'dan göçlerle değil, İspanyol işgalcilerin yanında bulunan Endülüs'ten çıkarılma Morisko'larla geldiğini söylüyor. Elia, 'Moriskolar, 'yeni hristiyanlardı', süreç içerisinde Katolikliğe uyum sağladıklarından izleri görünürlüğünü kaybetti.' şeklinde konuşuyor.

Morisko, Endülüs medeniyetinin hüküm sürdüğü yıllarda Müslüman olmuş İspanyol kökenli Müslümanlara verilen bir isim. 1492 yılında Endülüs Devleti'nin İspanya Krallığı'na yenilmesinin ardından 1609 yılına kadar sürecek bir etnik temizlik gerçekleşti. Endülüs toprakları İspanyollar tarafından işgal edildikten sonra, Arapça konuşmaları, sünnet olmaları, Müslüman geleneğine göre düğünleri bile yasaklanan Endülüs Müslümanları Moriskolar, birkaç yüzyıl boyunca zahiren Hıristiyan ama gizli olarak Müslümanlıklarını sürdürmeye çalıştılar. Moriskoların ezici bir kısmının, zamanla asimile oldukları düşünülüyor. Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER