© Dini Haberler 2020

2016 Yılında MBSTS Sınavı Yapılacak mı?

Bağımsız Diyanet-Sen Genel Başkanı Faruk ÇETİN, 2016 MBSTS ile ilgili merak edilen konularla ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Genel Başkan Faruk ÇETİN yapmış olduğu basın açıklamasında;

Nakil sınavları başta olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan sınavların birçoğunda önemli bir etken olan MBSTS ile alakalı belirsizliğini koruyan konuların açıklığa kavuşturulması gerektiğini, sınavda ve sınav sonrasında yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik Bağımsız Diyanet Sen olarak kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini belirtti. 

Bu araştırma sonucunda problemleri çözüme kavuşturacak bir teklif hazırlayarak bunu Başkanlığa ileteceklerini ifade etti.

ÇETİN; açıklamasında ayrıca 2016-DHBT başvuru ve sınav tarihlerinin ÖSYM tarafından açıklanmasıyla birlikte personelin en çok merak ettiği soru haline gelen 2016 yılı içerisinde Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa da hangi kurum tarafından yapılacağı veya hangi kuruma yaptırılacağı konularına da yer verildi.

MBSTS HANGİ KURUM TARAFINDAN YAPILABİLİR

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 6. Maddesine göre MBSTS başkanlıkça yapılacağı gibi gerekli görülmesi halinde başka kamu kurum veya kuruluşlarına da yaptırabilir ifadeleri yer almaktadır. Daha önce Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) 2015 yılında ise ÖSYM ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca ÖSYM tarafından yapılmıştır. Söz konusu protokol halen yürürlükte olduğundan önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan sınavların da ÖSYM tarafından yapılması öngörülmektedir.

MBSTS SORULARI KİM TARAFINDAN HAZIRLANIYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılabileceği gibi başka kamu kurum veya kuruluşlarına da yaptırılabileceği gibi sınavın yeri ve zamanı ile sınavda sorulacak sorular Başkanlıkça belirlenir ve sınavı yapacak kuruma bildirilir. Başkanlıkça gerekli görülmesi halinde sınav soruları ÖSYM'ye veya üniversitelere de hazırlatılabilmesi mümkündür.
 

2016 YILINDA MBSTS YAPILACAK MI?

Bağımsız Diyanet-Sen Genel Başkan Faruk ÇETİN açıklamasını şöyle sürdürdü; 

Diyanet İşleri Başkanlığı Görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı’nı mevzuat hükümlerine göre her yıl yapabilmektedir. Diyanet işlerin Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 6. Maddesindeki hükümlere göre her yıl MBSTS yapılmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığından söz konusu sınavın 2016 yılında da muhtemel olarak yapılacağı sendikamızca öngörülmektedir.

 

2015 YILI MBSTS ÜCRETLERİ EL YAKTI.

Önceki yıllarda yapılan MBSTS ücretlerini incelediğimizde 2010 yılında 30 TL , 2011 yılında 30 TL, 2012 yılında 45 TL, 2013 yılında 45 TL, 2014 yılında 45 TL iken, 2015 yılı içerisinde ÖSYM tarafından yapılan MBSTS’ye girecek olan adaylardan 80 TL sınav ücreti alınmıştı.


Aynı yıl yine ÖSYM tarafından yapılan Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavında ise sınav ücreti olarak 20 TL alınması ise Diyanet Personelinden alınan ücretin ne kadar fahiş bir rakam olduğunun göstermektedir.

ÖSYM’nin bir bilimsel değerlendirme kurumuna yaraşır bir tutum sergilemesi gerekmektedir. Sınava göre, sınav yaptıran kuruma göre veya keyfine göre ücret belirleme politikasından vazgeçmelidir. Gerçek sınav maliyetini belirleyerek 2016 yılından itibaren her sınav için kar amacı gütmeyen standart bir sınav ücreti almalıdır. Bu sayede sınavlara başvuranlarca yapılan ticarethaneye ve bankaya dönüştüğü eleştirilerinden de kurtulmuş olur.

2016-MBSTS TÜM İLLERDE İHTİYACA GÖRE İLCELERDE DE YAPILMALIDIR.

Bağımsız Diyanet-Sen Genel Başkan Faruk ÇETİN açıklamasını şöyle tamamladı; 2015 MBSTS'nin bölge merkezlerinde yapılması din görevlilerinin mağdur olmasına sınava katılamamasına  neden olmuştur. 2016 yılında yapılması muhtemel MBSTS tüm il merkezlerinde ihtiyaca göre ilçe merkezlerinde de yapılmalıdır”dedi.

İlginizi Çekebilir

Hocamızın yanındayız!

ÇEDES programı kapsamında okullarda ‘manevi danışmanlık’ yapan din görevlilerinin sistematik bir şekilde hedef alınmasına Mil-Diyanet Sen’den sert tepki geldi.

BİR MÜFTÜYE İFTİRA ATMAK BU KADAR KOLAY OLMAMALI

Bir okulda din derslerine giren Şanlıurfa’nın Akçakale ilçe Müftüsü, çirkin bir iftiraya maruz kalarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

Siz hangi milletten hangi dindensiniz

Diyanet-Sen Balıkesir Şube Başkanı Mehmet Akif Gerboğa, KKTC' de Din Görevlisi Ahmet İşçi'nin yaz Kur’an Kursu’nda çocuklara Kur’an öğrettiği için polis tarafından tutuklanmasını ve yapılan hukuk dışı uygulamayı şiddetle kınadığını belirterek “49 yıl önce Kıbrıs Barış Harekatı ile Türk askeri, adayı Yunan işgalinden kurtardı ancak bir kesimi Milletine ve İslama düşmanlıktan kurtaramadık” dedi.

İHL’DEN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM KAMPANYASI

6 Şubat tarihinde Türkiye yüzyılın felaketiyle sarsıldı.  Aziz Türk Milleti bu yaraları hız bir şekilde sarmak adına yoğun bir çabanın içerisindedir. Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu’da bu kapsamda önemli bir kampanya başlatarak deprem bölgesine yardım etmeyi amaçlıyor.

Menzil Cemaati kapılarını depremzedelere açtı!

Menzil Cemaati, Adıyaman'daki depremzedeler, Menzil Köyü'nde bulunan Buhara Evleri'nin kapılarını açtı. Depremzedeler tam kapasite ile evlerde misafir edilmeye başlandı.

Kur'an'ı yakan kafir cezasız mı kalacak?

Mil-Diyanet Sen Giresun Şubesi Başkanı Celalettin Ocak, İsveç'teki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i 'ifade özgürlüğü' bahanesine sığınarak yakan Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan’a tepki gösterdi. 

TÜM HABERLER