© Dini Haberler 2020

2016 MBSTS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı 2016 yılı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS), ne zaman yapılacak, sınavı hangi kurum yapacak, soruları Diyanet mi, ÖSYM mi hazırlayacak?

Grup sayfamıza katılmak için 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl yapılan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS), din görevlileri açısından çok önemli. Bu sınav olmadan yer değiştirmek, hacca gitmek, ünvan değişikliği yapmak, görevde yükselmek neredeyse imkansız. Bu nedenle Diyanet personeli tarafından çok sıkı takip edilen bu sınavla ilgili sitemize mail yoluyla çok soru gelmiştir. Bilgimiz ve araştırmalarımız dahilinde açıklama yapmaya gayret edeceğiz.  Buradaki bilgiler kesik değil, daha önceki yıllara dayanarak elde edilen tecrübelerden ibarettir. Kesin bilgi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacak açıklama ile elde edilecektir. Şu an itibari ile Diyanet'ten yapılan bir açıklama olmamıştır. Yüce Allah (cc) yanlış yönlendirmeye sebep olmaktan bizleri muhafaza eylesin.

2016 MBSTS Ne Zaman Yapılacak?

Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS),
2010 yılında 18 Nisan'da,
2011 yılında 19 Mart'ta,
2012 yılında 2 Eylül'de,
2013 yılında 17 Mart'ta,
2014 yılında 24 Mayıs'ta,
2015 yılında ise 22 Şubat'ta yapıldı.

Her yıl farklı tarihlerde yapılan MBSTS'nin bu yıl ise hangi tarihte yapılacağı henüz kesinleşmedi. 2016 ÖSYM sınav takviminde yer almayan MBSTS'nin hangi kurum tarafından ne zaman yapılacağı ile ilgili olarak Diyanet'ten yapılan bir açıklama da yok. Bildiğiniz üzere MBSTS, bir kaç yıl Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılmıştı. 2014 yılında ise Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan MBSTS, 2015 yılında ÖSYM tarafından yapıldı. Sınavın bu yıl Nisan veya Mayıs aylarında yapılma ihtimali yüksektir. Sınav yönetmeliği gereği, yapılacak sınavın en az 3 ay önce duyurulması zorunlu olduğu için, MBSTS'nin Mart ayında yapılması mümkün değil gibi. Ancak bir son dakika gelişmesi olursa işler değişebilir.

2016 MBSTS Hangi Kurum Tarafından Yapılacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 6. Maddesine göre MBSTS başkanlıkça yapılacağı gibi gerekli görülmesi halinde başka kamu kurum veya kuruluşlarına da yaptırabilir ifadeleri yer almaktadır. Daha önce Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) 2015 yılında ise ÖSYM ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca ÖSYM tarafından yapılmıştır. Söz konusu protokol halen yürürlükte olduğundan önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan sınavların da ÖSYM tarafından yapılması öngörülmektedir.

2015 MBSTS Neden Çok Eleştirildi, Çok mu Zordu?

Her yıl sınavla ilgili birçok eleştiri yapılsa da, en yoğun eleştiri 2015 yılında ÖSYM tarafından yapılan MBSTS ile ilgili oldu. Sınavla ilgili yapılan eleştiriler, sınav ücreti, sınavın belirli illerde yapılması, soruları zorluğu gibi konulardı. 2016 yılında yapılan MBSTS ile ilgili eleştirilen hiç te yersiz değildi. Öncelikle sınav ücretinin çok yüksek olmasının nedeni tam olarak izah edilemedi.

Önceki yıllarda yapılan MBSTS ücretlerini incelediğimizde 2010 yılında 30 TL, 2011 yılında 30 TL, 2012 yılında 45 TL, 2013 yılında 45 TL, 2014 yılında 45 TL iken, 2015 yılı içerisinde ÖSYM tarafından yapılan MBSTS’ye girecek olan adaylardan 80 TL sınav ücreti alınmıştı.

Sınav ücretinin dışında soruların zorluğu personeli epeyce bir sıkıntıya soktu. Aslında soruların zorluğundan ziyade sınav sistemi, soruların soruluş biçimi personelin alışık olmadığı bir tarzda olduğu için çok yüksek puanlar alınamadı. Bunun sonucunda da, Diyanet İşleri Başkanlığı birçok sınavda puanlara aşağıya çekmek durumunda kaldı. Hal böyle olunca şu soruyu sormadan edemiyoruz? Sınav sorularının zorlaştırılması çıtayı yükseltmek olarak değerlendirilecek ise, Diyanet tarafından yapılan sınavlarda MBSTS baraj puanının aşağıya çekilmesi ne olarak değerlendirilecek?

Sınavın zorluğu yanında personelin bir de kalkıp uzak illerde sınava girmeye zorlanması da, çok eleştirilen konular arasında idi. Ümit ederiz ki, bu yıl bu tarz sıkıntılar yaşanmaz da, tüm din görevlisi kardeşlerimiz kendi illerinde veya ilçelerinde MBSTS sınavına girerek hak ettikleri puanları alırlar. Ancak burada şunu söylemeden geçmek olmaz; Diyanet İşleri Başkanlığı kendini yenilemek istiyorsa, buna öncelikle sınavlardan başlamalıdır. Kendi sınavlarını kendisi yapmalıdır. Personelini başka kurumların yaptırımlarına ve yüksek fiyat uygulamalarına mahkum etmemelidir. İnşAllah o günleri de görürüz diyerek, sınava girecek tüm din gönüllüsü kardeşlerimize başarılar dileriz. (sürç-i lisan ettiysek affola).. ( Mihrap Haber )

Grup sayfamıza katılmak için 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER